Coronavirus tynger ikke de europæiske virksomheder

Positiv læsning med stigninger over hele linjen hvor markederne havde forventet fald.

Coronavirus tynger ikke de europæiske virksomheder

Netop of­fent­lig­gjor­te PMI-tal for eurozonen, der viser ind­købs­che­fer­nes vurdering af en økonomiske situation, er positiv læsning med stigninger over hele linjen hvor markederne havde forventet fald.

Det samlede PMI-indeks stiger 51,3 til 51,6, hvor markederne havde forventet 51. Humøret i industrien er løftet fra 47,9 til 49,1 hvor markederne havde forventet 47,4. I Service sektoren stiger PMI-indekset fra 52,8 fra 52,5, hvor markederne havde forventet 52,3.

De europæiske virksomheder har således ikke været påvirket af Corona virussen, som man har set det i den kinesiske industri. Ud fra mar­keds­for­vent­nin­ger­ne var der ikke tiltro til at vi ville kunne styre helt uden om.

Tysk og Fransk industri i tilbagegang

Her til formiddag er der ligeledes offentliggjort PMI-tal for Tyskland og Frankrig.

I Tyskland er det samlede indeks praktisk talt uændret på 51.1 mod 51.2 i januar. Markedet havde dog forventet en stigning, men glæder sig over en positiv overraskelse fra industrien. PMI-indekset for den tyske industri steg fra 45,3 til 47,8, hvilket var langt mere end markedet havde forventet.

Ser vi mod Frankrig er erhvervslivet blevet i bedre humør, hvor det samlede indeks stiger fra 51,1 til 51,9 – primært båret af en servicesektor i godt humør. Det dog bekymrende at den franske industri er gået i bakgear, hvor dagens indeks endte på 49,7 mod 51,1 i sidste måned.

Tilbagegang i europæiske industri rammer også Danmark

Selvom risikoen er droslet ned, så er den fortsat betydelig, hvor det kommende år vil være præget af politisk uro fra handelskrig og Bre­xit­for­hand­lin­ger. Ukendte faktorer som Coronavirus er dog dukket op, og det vil utvivlsomt skabe støj i de økonomiske nøgletal det næste halve år.

En europæisk økonomi i betydelig afmatning vil også smitte af på Danmark. Danmark er som lille åben økonomi påvirket af udviklingen på de internationale markeder. Isolerer vi det til europæisk økonomi, så går mere end 50% af den danske eksport til EU. Det beskæftiger enten direkte eller indirekte mere end 400.000 danske jobs, hvoraf en del af dem vil være i risikozonen, hvis europæisk økonomi for alvor slår i bakgear.

Det er meget muligt, at vi har en mindre konjunk­tur­føl­som eksport med et solidt fokus på medicin og vindmøller, men vi kører ikke udenom, hvis buketten af risici folder sig ud. Vi dog optimistiske og tror på at der fortsat vil være fremgang i økonomierne, men i et lavere tempo end vi har set de sidste år.

Relaterede artikler