Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
840.000 nytilmeldte ledige i USA

840.000 nytilmeldte ledige i USA

8. oktober 2020
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra USA viser, at 840.000 amerikanere meldte sig arbejdsløse i sidste uge.

Antallet af nytilmeldte fortsætter derved at ligge på næsten samme niveau som sidste uge, der bød på 850.000 nye ledige. Der er altså stadig voldsomt mange amerikanere, der stiller sig i ledighedskøen. 840.000 er rigtig mange ledighedstilmeldinger, og til sammenligning var der aldrig over 700.000 ledighedstilmeldinger per uge, da finanskrisen var på sit højeste.

På trods af det høje antal nytilmeldte ledige på 840.000 personer, så er antallet meget lavere, når vi sammenligner med starten af krisen, hvor over 7. mio. meldte sig ledige om ugen. Så der er trods alt sket en bedring på det amerikanske arbejdsmarked. Antallet af nytilmeldte ledige har desværre holdt sit nuværende niveau længe, og det lader til, at genopretningen er ved at gå i stå på den anden side af Atlanten. Det var forventet, at 820.000 amerikanere ville stille sig i ledighedskøen, hvorfor dagens tal er en lille skuffelse.

I dag er også offentliggjort tal for hvor mange, der melder sig som fortsat ledige. Antallet af fortsat ledige falder med lidt over en mio. personer. Markedet havde forventet et fald på knap 367.000 personer, hvorfor dagens tal er en glædelig overraskelse. Samlet set er der knap 11 mio. ledige i USA mod knap 12 mio. ugen før. Tallene over fortsatte ledighedstilmeldinger dækker over forrige uge, mens nye ledighedstilmeldinger dækker sidste uge. Den særligt etablerede pandemiunderstøttelse er dog med til at holde niveauet højt. Når antallet af fortsatte ledige falder, er det en positiv nyhed. Det vidner om, at på trods af at mange amerikanere mister deres arbejder, er der også mange som finder vej tilbage på arbejdsmarkedet.

Den amerikanske økonomi står i en svær tid, og derfor er det også brandærgerligt, at Trump har udskudt forhandlingerne om en ny hjælpepakke, på 2.200 mia. dollars, til efter valget. Vi havde gerne set en hurtigere afklaring, da den amerikanske økonomi har behov for yderligere stimuli.

Den amerikanske økonomi har behov for at få bugt med den høje ledighed, der i øjeblikket ligger på 7,9 procent, hvor den inden krisen lå på 3,5 procent. Den høje ledighed kan bremse den amerikanske genopretning, da privatforbruget står for næsten 70 procent af den amerikanske økonomi.

USA har fået en mere direkte betydning for dansk økonomi de senere år, da eksporten til USA er steget mærkbart. Det betyder, at vores eksport til USA konkurrerer med Tyskland som vores største eksportmarked.

En stor del af eksporten til USA består dog af medicin, og det har traditionelt været mindre konjunkturfølsomt end andre varegrupper. Den høje ledighed på det amerikanske arbejdsmarked betyder dog, at vi frygter, at mange amerikanere vil miste deres sundhedsforsikringer, og at det derved vil ramme den danske medicinaleksport.