Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Tyskland afværger lige akkurat recession

Tyskland afværger lige akkurat recession

14. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal for den tyske økonomi viser, at vores naboland lige akkurat afværger en teknisk recession. Således kommer det tyske BNP-tal for 3. kvartal ind med 0,1% mod forventet -0,1%. Foregående kvartal nedjusteres derimod til -0,2% fra -0,1%.

Dagens tal for tysk økonomi har vært ventet med spænding. Både set med egoistiske danske briller og større europæiske briller. Derfor er det en lettelse at kunne konstatere, at Tyskland afværger den tekniske recession for nu. Dagens tal er dog ikke lutter god læsning, eftersom det foregående kvartal revideres en anelse yderligere i minus. Konklusionen er, at tysk økonomi i øjeblikket bevæger sig sidelæns.

Det er i samme åndedrag vigtigt at fastslå, at der er forskel på teknisk recession med to kvartalers negativ BNP-vækst, og en reel recession, hvor økonomien for alvor slår i bakgear. Der er vi slet ikke endnu. Den forværrede tyske økonomi afspejler sig midlertidig i beskæftigelsesudviklingen. Beskæftigelsesstigningen i Tyskland er gået fra 5. gear omkring årsskiftet, hvor beskæftigelsen steg med op mod 50.000 om måneden, til 2. gear i dag på under 20.000. Der er dog fortsat tale om fremgang og ikke tilbagegang. Løbende meldinger fra de tyske virksomheder har givet et forvarsel om retningen, som også afspejlede sig i forventningen om en teknisk recession i dagens tal, men som afværges. Ser vi fremad, så er stemningen stabiliseret og løftet en smule, om end tilliden fortsat halter, og stormen er endnu ikke redet af.

Risikobilledet for dansk økonomi fortsætter

Med Tyskland som både vores nærmeste nabo og største samhandelspartner, så er tysk økonomi i potentiel recession ikke noget, som preller af på os. Og recession som emne i tysk økonomi er blot en udenlandsk risikofaktor blandt flere for dansk økonomi, som blandt andet også tæller en markant uro fra handelskrigens fronter.

Vi står som en lille åben økonomi sårbare på den åbne plads, og ender en af vores største eksportmarkeder i reel recession, så har det tyngden til påvirke dansk økonomi i mærkbar grad. Både som direkte samhandelspartner, hvor godt 14% af vores eksport går til Tyskland og godt 100.000 danske jobs er knyttet til det, og indirekte via den tyske afsmitning på den øvrige europæiske økonomi.