Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Tyske virksomheder viser bedste humør i et halvt år

Tyske virksomheder viser bedste humør i et halvt år

18. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Det var i forvejen forventet, at humøret hos de tyske virksomheder ville vise lidt bedre takter med offentliggørelsen af dagens IFO-indeks. Og den forventning er til fulde indfriet og endda mere til. IFO måler tyske virksomheders vurdering af forretningssituationen.

Det samlede IFO-indeks steg til 96,3 i december fra 95 måneden før, hvor der var alene ventet en stigning til 95,5. IFO, som dækker et bredere udsnit af virksomhederne i Tyskland, viser dermed bedre takter end mandagens PMI-tal. Både vurderingen af den aktuelle situation og forventningerne til fremtiden overrasker på positivsiden. Markederne reagerer ved at sætte en lillebitte pil op på de tyske renter.

En god nyhed i dagens tal er, at virksomhedernes syn på fremtiden er det bedste i et halvt år. Vurderingen af situationen om 6 måneder stiger fra 92,1 til næsten 94. Derfor kan vi godt tillade os at drage et lettelsens suk ovenpå dagens tal, uden dog at en euforisk stemning må tage over, eftersom indekset fortsat er på et lavt niveau.

Bekymringen for den tyske økonomi er lettet, men er langt fra ovre. En iboende frygt i markederne er, hvordan Tyskland klarer sig gennem skærene med vækstafmatning, hvor man er driblet udenom teknisk recession. Momentum er på det seneste blevet en anelse bedre med positivt fortegn foran væksten og en beskæftigelse, som igen peger op. Erhvervstilliden og industrien halter dog fortsat, og heller ikke sidste uges lettelse i de internationale politiske tåger får bekymringen til at forsvinde helt.

Kan smitte af på den danske eksport

Vi er som en lille åben økonomi sårbar overfor udviklingen på de internationale markeder. Her er øjnene helt naturligt rettet mod Tyskland, som overordnet set fortsat står som vores største eksportmarked, hvor mere end 100.000 danske jobs er knyttet til.

Derfor er det på den ene side glædeligt, at der med dagens tal ses lysere på fremtiden i de tyske virksomheder, men på den anden side fortsat bekymrende, at niveauet er på et lavt niveau. Selvom Tyskland afværgede en teknisk recession, så er der fortsat en iboende frygt for fremtiden. I Storbritannien er det politiske landskab klaret op ovenpå parlamentsvalget i sidste uge, men vi er langt fra der, hvor vi kan lade Brexit som risikofaktor gå på pension. Også på handelskrigsfronten er der den seneste tid kommet gode nyheder, hvor USA og Kina står på dørtærsklen med en første aftale - af mindre karakter men med stor signalværdi. De udenlandske risici har musklerne til at skubbe dansk økonomi ud af kurs, og vi kører ikke udenom, og selvom vi har en mindre konjunkturfølsom eksport med et solidt fokus på medicin og vindmøller.

Vækstmotoren i dansk økonomi er i øjeblikket eksporten, som har vist rigtig gode takter i år. Betingelserne og risiciene for eksporten er dog eskaleret i 2019, og forsvinder ikke over natten. Derfor forventer vi heller ikke, at eksporten skal drive dansk vækst over den kommende tid men i stedet privatforbruget, hvor rekordhøj beskæftigelse, pæn reallønsfremgang og klækkelige rentebesparelser giver gode rammevilkår for forbrugerne.