Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Tegn på stabilisering i Euroområdet er godt nyt for dansk økonomi

Tegn på stabilisering i Euroområdet er godt nyt for dansk økonomi

21. februar 2019
Gå til nyhedsoversigt

Euroområdet har oplevet aftagende vækst igennem året men en dugfrisk måling af virksomhedernes syn på aktiviteten i økonomien, det såkaldte PMI fra euroområdet, viser tegn på bedring. Det samlede PMI-indeks for euroområdet steg til 51,4 i februar fra 51,0 i januar efter nedadgående trend igennem 2018. Dermed er der de første spæde tegn på, at afmatningen i euroområdet er bremset op. 

Det er naturligvis godt nyt for dansk økonomi, når aktiviteten i nogle af vores største samhandelslande viser tegn på vending efter en periode med afmatning. Eksporten er en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi, og selvom opsvinget herhjemme gennemgående er robust, så er det svært at bibeholde væksten, hvis det kun er de danske forbrugere der driver efterspørgslen. Vi tror at væksten i euroområdet vil få lidt mere fart på de kommende måneder, og dagens tal giver den første spæde indikation af bedring. Det mindsker også vores bekymring for, at vækstafmatningen udvikler sig til en egentlig recession i år.

Servicesektoren trækker op, tysk industri skuffer

Det er særligt aktiviteten i servicesektoren, der viser bedring. Både i Tyskland og Frankrig viste PMI for servicesektoren flotte stigninger og det samlede PMI for servicesektoren i Euroområdet steg til 52,3 fra 51,2. Det vidner om at væksten i Euroområdet langt hen ad vejen er drevet af indenlandsk efterspørgsel særligt privatforbrug.

Dagens skuffelse kommer fra den tyske industri. Her tog PMI for fremstillingssektoren endnu et hug nedad til 47,6, hvilket indikerer en nedgang i aktiviteten i den tyske industri.  Den tyske fremstillingsindustri har været hårdt ramt af en opbremsning i bilindustrien, som følge af nye emissionstest, men de effekter burde være ved at aftage. Ser vi ikke en bedring i den tyske industri over de kommende måneder, tyder det på, at der er en underliggende opbremsning på spil udover den midlertidige effekt fra bilindustrien. Tysk industri er i høj grad afhængig af eksport og en underliggende årsag til svagheden er formentlig afmatningen i global vækst, særligt Kina.