Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Industrien humør sidder fast i lavt niveau

Industrien humør sidder fast i lavt niveau

16. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Industrien humør sidder fast i lavt niveau

Netop offentliggjorte PMI tal, der viser indkøbschefernes vurdering, i eurozonen viser et uændret niveau og befinder sig fortsat på 50,6. PMI-indekset er således stadig tæt på 50-grænsen, som definerer en økonomi i henholdsvis fremgang eller tilbagegang.

Det er især som industrien som trækker ned i PMI, som går fra 46,9 til 45,9. Omvendt trækker servicetilliden op, hvor indekset stiger fra 51,9 til 52,4.

I industrien hænger man altså fortsat med mulen, og har svært ved at bryde ud af den negative spiral. Humøret har været skidt, hvor det har nærmet sig det ringeste niveau siden den finansielle krise. Det er særligt lavere beskæftigelse og produktion som trækker ned, men også antallet af nye ordre er lavere.

Med dagens tal er der også offentliggjort tal for Tyskland og Frankrig. Her tegner der sig et fælles billede for industrien, som i høj grad ligner den samlede udvikling for hele eurozonen.

Grund til optimisme når vi ser fremad

Indkøbscheferne er løbende blevet spurgt igennem december, og har derfor sandsynligvis ikke haft tid til at glæde sig over deeskaleringen i handelskrigen mellem USA og Kina, som følge af den indgåede aftale. Også på brexitfronten kom der mere afklaring i sidste uge, hvor Johnson vandt valget, og nu kan få sin aftale med EU stemt igennem parlamentet.

Der er derfor alt mulig grund til at tro at humøret er blevet væsentligt forbedret bare over den seneste dage.

Men vi er ikke ude af farezonen endnu

PMI-niveauerne er fortsat lave, og vores bekymring er derfor ikke helt væk. Heller ikke sidste uges lettelse i de politiske tåger kan få vores bekymring væk. På trods af Boris Johnson vandt valget i Storbritannien så er brexit ikke forbi endnu, da Storbritannien stadig skal forhandle en handelsaftale med EU.

Også på handelskrigsfronten kom der gode nyheder i sidste uge. USA og Kina indgik en lille handelsaftale, men handelsaftalen er kun den første i en lang forhandling, der langt fra er slut endnu. Der vil altså fortsat være flere kilder til politisk uro tilstede.

Vi er som en lille åben økonomi sårbar overfor udviklingen på de internationale markeder, som står svagere end for et år siden. Eskalerer handelskrigen, herunder også mellem USA og EU, vil det få markant effekt på den europæiske økonomi og dermed også Danmark. Vi kører ikke udenom, og selvom vi har en mindre konjunkturfølsom eksport med et solidt fokus på medicin og vindmøller. En global vækstafmatning vil trække dansk økonomi med ned.

Isolerer vi det til europæisk økonomi, så går mere end 50% af den danske eksport til EU. Det beskæftiger enten direkte eller indirekte mere end 400.000 danske jobs, hvoraf en del af dem vil være i risikozonen, hvis europæisk økonomi for alvor slår i bakgear.