Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
ECB fastholder rekordlav rente

ECB fastholder rekordlav rente

12. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Den europæiske centralbank, ECB, har netop afsluttet årets sidste rentemøde, og her blev det besluttet at fastholde indlånsrenten på rekordlave -0,50%. Uændret kommunikeres der også, at renterne forbliver på nuværende eller lavere niveau uden tidsbegrænsning og betinget af inflationen, mens opkøbsprogrammet løber videre med de aktuelle 20 mia. euro om måneden.

Den relativt nytiltrådte Christine Lagarde rokker ikke en tomme ved pengepolitikken med sin første rentebeslutning. Hun cementerer blot den rekordlave rente, som ECB ramte med deres rentesænkning i september. Selv ordlyden i pressemeddelelsen er en tro kopi af den fra oktober med minimale småjusteringer. Så nok er Lagarde formelt rykket ind i ECB, men har udadtil ikke sat sit aftryk endnu. Det havde vi nu heller ikke troet hun ville på så kort tid, og cementeringen af den rekordlave rente er helt i tråd med vores forventning. Det kommer bestemt ikke bag på markederne, som reagerer yderst sparsomt.

ECB sænkede i september renten og genintroducerede opkøbsprogrammet. Siden er en del af lempelsespresset lettet for ECB, hvor frygten for opbremsning har trukket sig en anelse tilbage, om end den fortsat er iboende i en skrøbelig europæisk økonomi. Der er kommet mere forsonende toner fra handelskrigsfronten, mens Brexit som risikofaktor er droslet ned. Hertil styrede Tyskland akkurat udenom teknisk recession, mens den markante svækkelse i erhvervstilliden er bremset op for eurozonen som helhed. Det giver lidt håb forude, om end tilliden fortsat er på det laveste niveau siden 2012-2013.

Med den nuværende situation ser vi stilstand fra ECB og dermed en uændret og historisk lav rente over det kommende år. Det forudsætter dog, at nøgletallene ikke tilter ned igen, og at lettelsen i de politiske tåger fortsætter. Det er markederne enige i, hvor forventningen til uændrede renter over det kommende år styrkes netop nu. Begynder vi derimod at se skridende nøgletal eller eskalering i handelskrig eller Brexitusikkerhed, så vil ECB ikke holde sig tilbage for at lempe yderligere og sænke renten på ny. Det er dog ikke vores hovedscenarie. Det stik modsatte scenarie med en renteforhøjelse over det kommende år ser vi som usandsynligt med en fortsat skrøbelig økonomi, som man ikke vil kvæle med en pengepolitisk stramning.

Nu ser jeg frem til at høre Lagardes debut på pressemøde i forbindelse med rentebeslutning i ECB kl. 14.30.

Fortsættelse af klækkelige rentebesparelse for danske boligejere

Den lempelige pengepolitik fra ECB er med til at holde de danske boligrenter i ekstremt kort snor. Og dagens fastholdelse af renten på det hidtil laveste niveau i ECB understreger, at der ikke er det store i sigte, hvad angår rentestigninger.

De historisk lave renter resulterer i klækkelige besparelser for danske boligejere. I sommer og i efteråret har vi oplevet de største konverteringsbølger nogensinde, og med de aktuelle renteniveauer er der en ny konverteringsbølge på vej i januar. Dog bliver januar ikke ligeså stor som de seneste bølger, men der vil være tale om en bølge af respektabel karakter på i omegnen af 100 mia. kr. mod 185 mia. i juli og oktober.