Gå til indhold PrivatErhvervDigital signering Gå til navigation
Svaghed i amerikansk jobvækst er midlertidig

Svaghed i amerikansk jobvækst er midlertidig

6. april 2018
Gå til nyhedsoversigt

Den amerikanske jobrapport for marts viste en svag fremgang i beskæftigelsen i marts måned på bare 103.000 personer. Det kommer dog efter nogle måneder med solide stigninger i februar og januar, hvor mildt vintervejr var med til at give ekstra benzin til beskæftigelsesfremgangen. I marts måned har mildt vejr ikke i samme grad været en positiv faktor og derfor er det ikke overraskende at tempoet i jobfremgangen er aftaget. Andre indikatorer for arbejdsmarkedet har været stærke i marts måned og derfor var forventningen i markedet en mere moderat opbremsning, men ser man på de seneste tre måneder i gennemsnit er der fortsat tale om en solid fremgang i beskæftigelsen på godt 200.000 personer hver måned. Det vidner om et grundlæggende stærkt arbejdsmarked og svagheden i dagens tal er efter vores vurdering blot støj på grund af usædvanligt vejr

Arbejdsmarkedet er strammet betydeligt til i USA, men trods det er løninflationen kun krøbet moderat opad over det seneste år. Det store spørgsmål er hvornår fremgangen på arbejdsmarkedet rigtigt slår igennem på lønstigningstakten, for det vil for alvor kunne få den amerikanske centralbank Fed til at stramme renteskruen.

Dagens tal viser små tegn på et tiltagende lønpres med en stigning i løninflationen på 0,3 pct. fra februar til marts hvilket trækker årsstigningstakten op på 2,7 pct. fra 2,6 pct. Vi forventer at Fed kommer med yderligere to renteforhøjelser i år, i september og december, men fortsætter de positive tal for både vækst og inflation i de kommende måneder trækker det i retning af, at Fed allerede hæver renten på deres møde til juni.

Selvom Fed hæver renterne yderligere kommer det dog næppe til at kunne mærkes herhjemme lige med det samme. Det er fortsat ECB, der sætter kursen for renterne herhjemme og modsat USA, så har de økonomiske nøgletal i Euroområdet skuffet de seneste måneder. Især de fremadrettede stemningsbarometre såsom forbrugertillid og erhvervsbarometre, men også fra ”hard facts” som eksempelvis byggeaktiviteten, industriproduktionen og detailomsætningen. Det vil formentlig skubbe ECB i retning af en lidt mere blød tone omkring pengepolitikken på den korte bane og afbøde effekten på de danske renter fra stigende renter i USA.