Gå til indhold PrivatErhvervDigital signering Gå til navigation
Stadig ingen løsningen på det irske grænsespørgsmål i brexitforhandlingerne

Stadig ingen løsningen på det irske grænsespørgsmål i brexitforhandlingerne

18. oktober 2018
Gå til nyhedsoversigt

Brexitforhandlingerne er ikke kommet meget videre den sidste uge. Parterne mener at stemningen er bedre, end under mødet i Salzburg, men der stadig ikke nogle nye konkrete løsningsforslag på bordet.  Derfor er det på trods af intense forsøg stadig ikke lykkedes at løse problematikken omkring den nordirske grænse.

Den nuværende aftale, backstop-løsningen, mellem Storbritannien og EU betyder, at Nordirland forbliver en del af den europæiske toldunion. Løsningen har den fordel, at den forhindrer en hård grænse mellem Irland og Nordirland. Theresa May har dog i øjeblikket ikke det nødvendige politiske flertal til at vedtage backstop-løsningen. Den hårde brexit kerne i det konservative parti mener, at man allerede har lavet for mange indrømmelser overfor EU, og at man forsøger at holde Storbritannien i EU gennem bagvejen. Dertil kommer, at den britiske regerings nordirske støtteparti DUP mener, at backstop-løsningen øger afstanden mellem England og Nordirland, hvilket de ikke vil acceptere.

Efter gårsdagens møde er det klart, at parterne har meget svært ved at mødes. Der skal komme indrømmelser fra en af partnerne, hvis det skal lykkes, at få en aftale plads. EU har indtil nu gjort det meget klart, at det er Storbritannien, der må komme med indrømmelserne.

Brexit i et dansk perspektiv

Uden en færdigforhandlet skilsmisseaftale vil Storbritannien fra udtrædelsesdagen den 19. marts 2019 have status som et tredjeland i forhold til EU. Det betyder blandt andet, at det er de gældende WTO-regler for handel med tredjelande, der vil være bestemmende for toldsatser og handelsbetingelser mellem EU-landene og Storbritannien. Det vil i praksis gøre samhandlen med Storbritannien både dyr og besværlig for de nuværende EU-lande, herunder Danmark.

Storbritannien er den fjerdestørste aftager af dansk eksport, så udfaldet af Brexit-forhandlingerne er bestemt ikke ligegyldig for dansk økonomi. Omtrent 50.000 danske jobs relaterer sig til eksport til Storbritannien, særligt inden for fødevareindustrien, metalvareindustrien, handel og transport samt landbrug. Et ”hårdt” Brexit vil særligt gå ud over de sektorer, hvor handelsomkostningerne står til at stige væsentligt. Det gælder fx fødevareindustrien og metalindustrien, hvor de eksterne toldsatser er høje, og den fælles EU-regulering er intensiv.

En afklaring kan stadig komme

Der er mulighed for at afholde et topmøde i november og et i midt december, der vurderes at være allersidste mulighed for at indgå en endelig aftale. Findes der ikke en løsning på den nordirske udfordring, falder hele skilsmisseaftalen til jorden, og konsekvensen bliver et såkaldt ”hårdt” Brexit, der vil give britisk økonomi en gedigen mavepuster og give dønninger i hele EU.