Gå til indhold PrivatErhvervDigital signering Gå til navigation
Brexit

Brexit

1. oktober 2018
Gå til nyhedsoversigt

Storbritannien har valgt at forlade EU, men hvordan er stadig uvist. Først når skilsmisseaftalen er på plads, begynder forhandlingerne om en fremtidig handelsaftale. Den helt store knast i skilsmissen er spørgsmålet om den irske grænse, hvor parterne indtil videre har haft svært ved at mødes.

Før forhandlingerne om en fremtidig handelsaftale kan begynde, skal en samlet skilsmissepakke være aftalt. Skilsmissepakken skal vedtages i sin helhed, og intet er aftalt, før alt er aftalt. Finder man ikke en samlet løsning, vil Storbritannien forlade EU uden nogen form for aftale - man vil derved ende i det såkaldte hårde Brexit.

Et hård Brexit vil betyde Storbritannien forlader det europæiske samarbejde per marts 2019, hvilket bedst kan beskrives som et juridisk og økonomisk kaos. Europæere i Storbritannien og omvendt vil miste deres nuværende rettigheder, og i værste tilfælde skulle tage hjem. Storbritannien vil ikke længere have nogen handelspartnere, men må efterleve WTO reglerne. Findes der derimod en aftale, vil Storbritannien få en overgangsperiode, hvor der vil være tid til at få lavet en handelsaftale med EU.

Indtil nu indeholder skilsmisseaftalen fire punkter, hvori der er enighed om de tre. Den britiske regering og EU er indtil videre blevet enige om, hvor meget den britiske regering kommer til at skulle betale EU. Regningen kommer som følge af, at Storbritannien har været med til at vedtage flere projekter i EU og derved også skal stå for finansieringen.

Endvidere er man blevet enige om, at EU-borgere i Storbritannien og omvendt beholder deres nuværende rettigheder i fremtiden, og at man i overgangsperioden, der strækker sig fra marts 2019 til slutningen af 2020, har et Storbritannien, der stadig fungerer som medlem af EU - dog uden medbestemmelse.

Læs mere om Storbritanniens udtrædelse af EU her

Lykkes det for parterne at blive enige om en skilsmisseaftale, vil forhandlingerne om det fremtidige handelssamarbejde kunne begynde. Uanset hvilken handelsaftale Storbritannien ender med, vil det have økonomiske konsekvenser for den britiske og danske økonomi.

Læs mere om de økonomiske konsekvenser for Storbritannien og Danmark her