Nu går der Coronavirus i tallene

Der kommer til at gå virus i nøgletallene! Omfanget er dog fortsat usikkert.

Nu går der Coronavirus i tallene

Coronavirussen hærger i øjeblikket. Den hærger først og fremmest på den menneskelige front med stadig flere døde og smittede. Af selvsamme årsag hærger den også i medierne og den generelle opmærksomhed verden over. Så spænd sik­ker­heds­se­len – der kommer til at gå virus i nøgletallene! Omfanget er dog fortsat usikkert.

Ser vi bort fra de finansielle markeder, som i går bød på de største aktiekursfald i Cor­o­navirus­sens levetid, så har det endnu ikke nået at påvirke de økonomiske nøgletal i Europa. Så sent som i går kom der godt nyt fra den tyske økonomi. IFO-indekset, der måler de tyske virksomheders vurdering af for­ret­nings­si­tu­a­tio­nen, steg og overraskede dermed markedet positivt. Det var opløftende læsning i en tid, hvor det primært er Coronavirussen, som løber med overskrifterne. IFO-tallet steg primært på grund af forbedrede forventninger til fremtiden.

Før IFO-indeksets of­fent­lig­gø­rel­se havde der været blandede signaler fra de tyske til­lids­ba­ro­me­tre. PMI-indekset, der dækker et mindre udsnit af virksomhederne end IFO-indekset, steg i sidste uge, hvilket stod i stor kontrast til ZEW-indekset, som måler analytikernes forventninger. ZEW-indekset skuffede markant i sidste uge, fordi analytikerne var meget bekymrede for Cor­o­navirus­sens effekt på økonomien.

Det er derfor glædeligt, at de indeks, IFO og PMI, der viser ind­købs­che­fer­nes vurdering af den økonomiske situation, foreløbigt ikke har været påvirket af Coronavirussen. Det hører dog med til historien, at tallene er indsamlet for et par uger tilbage, og at omfanget af Coronavirussen er eskaleret yderligere siden, senest med dårlige nyheder fra Italien, hvor store dele af Norditalien er lukket ned.

Hvor meget nøgletallene vil blive påvirket de kommende måneder, er svært at spå om, men der er ingen tvivl om at Coronavirussen vil være en kilde til støj i tallene minimum det næste halve år.

På trods af den iboende usikkerhed, er det trods alt positivt, at udbruddet kommer i dag og ikke for et halvt år siden, hvor der også var politisk usikkerhed med handelskrig og risikoen for et hårdt Brexit.

Årets sidste måneder bød på en markant nedjustering af risiciene, da EU og Storbritannien blev enige om en over­gangs­ord­ning, og USA og Kina indgik en fase 1 aftale. Det har grundlæggende medført at til­lids­ba­ro­me­tre­ne er blevet en smule bedre. Coronavirussen kommer derfor på et tidspunkt, hvor ver­den­s­ø­ko­no­mi­en er mere solid end for et halvt år siden.

Selvom de politiske risici er droslet ned, så er de fortsat betydelige. Det kommende år vil være præget af politisk uro fra handelskrigen og Bre­xit­for­hand­lin­ger­ne – og nu med Coronavirussen oveni. Hvis Coronavirussen eskalerer, vil det påvirke ver­den­s­ø­ko­no­mi­en og derved også dansk økonomi.

Vi er optimistiske, men vi kommer ikke uden om, at Coronavirussen kan stikke en kæp i hjulet. Jeg glæder mig dog over, at den økonomiske situation i dag er mere solid end for et halvt år siden. Om det er tilstrækkeligt til at undgå en recessionen, er svært at spå om. Risikoen er til stede.

Relaterede artikler