Gå til indhold PrivatErhvervDigital signering Gå til navigation
EU og USA er et skridt nærmere en handelskrig

EU og USA er et skridt nærmere en handelskrig

8. juni 2018
Gå til nyhedsoversigt

Mens medier og finansmarkeder har haft fokus på den politiske krise i Italien de seneste uger, er risikoen for en global handelskrig blevet større.

Præsident Trump opsagde i sidste weekend den midlertidige undtagelse for Canada, EU og Mexico fra højere toldsatser på eksport af stål og aluminium til USA. USA vil fra 1. juni lægge 25 pct. told på stål og 10 pct. told på aluminium. Den ekstra told på stål og aluminium er indført efter en særlig paragraf, der tillader det, hvis der er tale om ”national sikkerhed”. Det førte til skarpe udtalelser fra flere G7-landes finansministre, der som en optakt til weekendens G7- topmøde mødtes i sidste weekend. I en fælles udtalelse fremgik det, at toldsatserne ”underminerer frihandlen og tilliden til den globale økonomi”. Den franske finansminister omtalte G7 som ”G6+1”, og Canadas premierminister Justin Trudeau bemærkede, at det var en fornærmelse af en af USA’s nærmeste allierede at påstå, at det var en sag om national sikkerhed at bremse importen af stål og aluminium fra Canada.

De ramte lande er nu ved at søsætte gengældelsesaktioner mod USA. EU har fremlagt en liste over amerikanske varer, der kan pålægges told inklusive majs, whisky og motorcykler og har desuden rejst sagen overfor verdenshandelsorganisationen WTO. Det samme har Mexico og Canada. Det er et gengældelsesspil, der skal afskrække Trump fra at indføre yderligere handelstiltag. Så må tiden vise, om det virker, eller om det i stedet er en rød klud i ansigtet på Trump.

Skal manøvren virke, er det dog en forudsætning, at EU formår at stå sammen om deres krav til Trump. Den næste kampplads er allerede sat, da Trump har nedsat et udvalg, der skal se på toldsatserne på importerede biler. Her er der tale om langt større økonomiske interesser for EU end på stål og aluminium. Tyskland eksporterede sidste år biler til USA for 28,6 mia. euro. For hele EU er der tale om bileksport for 38,3 mia. euro. Når stærke nationale interesser er på spil, bliver det sværere at holde en samlet kurs.

Men USA er ikke bare på kollisionskurs med EU, Canada og Mexico. Også forhandlingerne med Kina er gået den forkerte vej på det seneste. Efter en periode med fremskridt annoncerede Trump i sidste uge, at USA vil indføre højere told på kinesiske varer til en værdi af 50 mia. dollars, særligt indenfor teknologi. Det kinesiske modsvar var at tilbagekalde alle indrømmelser, der hidtil har været på bordet i forhandlingerne.

Trump fremstår gennemsyret af en merkantilistisk tilgang til handel, der ser USA’s handelsunderskud som en konsekvens af uretfærdige handelshindringer for amerikanske varer. Som jeg tidligere har argumenteret for i denne avis, giver det ikke meget mening at anskue verden på den måde (se her). Indtil videre er der dog ikke meget, der tyder på, at Trump fraviger den merkantilistiske tilgang. Risikoen for en global handelskrig er rykket et skridt nærmere.

Bragt i Børsen 8. juni 2018