Gå til indhold PrivatErhvervDigital signering Gå til navigation
Brexit-gyser går ind i afgørende fase

Brexit-gyser går ind i afgørende fase

12. oktober 2018
Gå til nyhedsoversigt

EU og Storbritannien går nu ind i den afgørende fase af Brexit-forhandlingerne, og en ting er sikkert: Det bliver ikke kønt! Startskuddet til de afgørende Brexit-forhandlinger lyder på onsdag, når EU-topmødet, der løber over to dage, går i gang.

Der forhandles i øjeblikket om en såkaldt skilsmisseaftale, der indeholder fire punkter, hvoraf der er opnået enighed om de tre: Størrelsen på skilsmisseregningen, rettigheder for EU-borgere i UK og vice-versa, samt en overgangsperiode der som minimum går til udgangen af 2020.

Det sidste afgørende punkt handler om Nordirlands – og dermed Storbritanniens - grænse til Irland (EU). Her har premierminister Theresa May afvist EU’s forslag om, at Nordirland forbliver en del af EU’s toldunion, og at der derved skabes en toldgrænse mellem England og Nordirland.

På mødet i næste uge har May fået til opgave at præsentere et nyt forslag til en løsning på det irske grænsespørgsmål, der er spiselig for EU og efterfølgende det britiske parlament. Der afholdes desuden et topmøde i november og et i midt december, der vurderes at være allersidste mulighed for at indgå en endelig aftale. Findes der ikke en løsning på den irske udfordring, falder hele skilsmisseaftalen til jorden, og konsekvensen bliver et såkaldt ”hårdt” Brexit, der vil give britisk økonomi en gedigen mavepuster og give dønninger i hele EU.

Uden en færdigforhandlet skilsmisseaftale vil Storbritannien fra udtrædelsesdagen den 19. marts 2019 have status som et tredjeland i forhold til EU. Det betyder blandt andet, at det er de gældende WTO-regler for handel med tredjelande, der vil være bestemmende for toldsatser og handelsbetingelser mellem EU-landene og UK. Det vil i praksis gøre samhandlen med Storbritannien både dyr og besværlig for de nuværende EU-lande, herunder Danmark. Storbritannien er den fjerdestørste aftager af dansk eksport, så udfaldet af Brexit-forhandlingerne er bestemt ikke ligegyldigt for dansk økonomi. Omtrent 50.000 danske jobs relaterer sig til eksport til Storbritannien, særligt inden for fødevareindustrien, metalvareindustrien, handel og transport samt landbrug. Et ”hårdt” Brexit vil særligt gå ud over de sektorer, hvor handelsomkostningerne står til at stige væsentligt. Det gælder fx fødevareindustrien og metalindustrien, hvor de eksterne toldsatser er høje og den fælles EU-regulering er intensiv.

De fleste forventer stadig, at EU og UK finder en fælles løsning på det irske grænsespørgsmål. Men den politiske splittelse internt i Storbritannien øger risikoen for, at processen kører af sporet. De kommende måneder kan gå hen at blive en ren gyser, og det vidner om rettidig omhu, når danske virksomheder med stor eksponering mod UK forbereder sig på et muligt brat farvel til briterne.

Bragt i Børsen 12. oktober 2018