Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Robust opsving, men uvejret lurer i horisonten

Robust opsving, men uvejret lurer i horisonten

19. juni 2019
Gå til nyhedsoversigt

Der forsat udsigt til vækst i den danske økonomi, men på et lavere niveau end tidligere. Gode betingelser for forbrugerne vil gøre privatforbruget til den danske vækstmotor, mens aftagende vækst i vores samhandelslande betyder lavere investerings- og eksportvækst fremadrettet.

Moderat vækst, men robust opsving

Indtil nu har det danske opsving været mere moderat end tidligere. I de første 5 år af opsvinget er dansk økonomi gennemsnitligt vokset med 1,8 procent, hvor den gennemsnitlige vækstrate var 3 procent i højkonjunkturerne 1997-2000 og 2004-2006.

I det nu 6. år af opsvinget er der i modsætning til sidste opsving ikke opbygget ubalancer i dansk økonomi. Det skyldes, at forbrugerne har brugt de gode tider til at spare op og nedbringe gæld, mens virksomhederne ikke har overinvesteret. Det nuværende opsving er derfor bund solidt. Vi forventer, at BNP vokser med 1,6 procent i år og 1,3 procent næste år.

I skrivende stund ved vi ikke, hvem der ender med at danne regering, men meget tyder på en regering alene bestående af Socialdemokratiet. For dansk økonomi er det ikke den store gamechanger, hvem der har magten, da man har en god tradition for brede forlig henover den politiske midte. Vi finder det dog vigtigt, at en kommende regering holder fast i de arbejdsudbudsreformer der allerede er gennemført, hvis arbejdsmarkedet ikke skal overophede.

De største risikofaktorer for dansk økonomi ligger i øjeblikket udenfor landets grænser. Den politiske usikkerhed fylder meget. Trump bliver ved med at udvide jagtmarkerne i handelskrigen med de seneste tilføjelser værende Indien og Mexico, hvor der dog er lavet en midlertidig aftale med sidstnævnte. Dertil er global vækst i forvejen på vej ned i gear. De udenlandske virksomheder er derfor ikke længere så optimistiske omkring den økonomiske aktivitet.

Handelskrigen hænger over opsvinget som et damoklessværd

Danmark er en lille åben økonomi, hvor eksporten udgør over 50 procent af BNP. Vi er derfor meget afhængige af, hvordan væksten er på vores eksportmarkeder. Indtil videre er den danske eksport og industriproduktion styret uden om den globale usikkerhed, men dette vil ikke vare ved, på trods af at vores produktion er mindre konjunkturfølsom.

Vi forventer, at væksten i omverdenen aftager til et lavere tempo og ser derfor heller ikke den store eksportvækst fremad. Vil den amerikanske centralbank mod forventning ikke kunne imødegå effekterne af Trumps handelskrig igennem rentenedsættelser, vil vækstafmatningen i omverdenen blive voldsommere end forventet, og det vil naturligvis også smitte af på dansk økonomi.

Hele prognosen kan læses her