Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Prognose for dansk økonomi: Usikkerheden ligger i omverden

Prognose for dansk økonomi: Usikkerheden ligger i omverden

26. marts 2019
Gå til nyhedsoversigt

Det danske opsving er relativt afdæmpet men særdeles robust. Det skyldes, at både virksomhederne og forbrugerne indtil videre har været tilbageholdende med forbrug og investeringer. Tilbageholdenheden betyder, at der er plads til vækst de kommende år, men i et lavere tempo end tidligere. Det robuste danske opsving betyder også, at risikofaktorerne skal findes uden for landets grænser.

Moderat vækst

Dansk økonomi går ind i sit sjette år med opsving. Opsvinget er dog mere moderat end tidligere opsving. Indtil nu er dansk økonomi i gennemsnit vokset med 1,8 procent fra 2013-2018, hvor den gennemsnitlige vækstrate var 3 procent om året igennem højkonjunkturerne i 1997-2000 og 2004-2006.

Det moderate opsving skyldes, at forbrugerne har brugt de gode tider til at spare op og nedbringe deres gæld. Dertil har virksomhederne ikke overinvesteret som under sidste opsving. Det nuværende opsving er derved bund solidt, og der er ikke opbygget nogle væsentlige ubalancer i dansk økonomi. Vi forventer at BNP vokser med 1,6 procent i år og 1,3 procent næste år.

De største risikofaktorer for dansk økonomi ligger i øjeblikket udenfor landets grænser. Den politiske usikkerhed fylder meget. Italiensk gæld, Brexit og Trumps handelskrig er alt sammen med til at sløre de økonomiske udsigter.

Dertil er global vækst på vej ned i gear, og de udenlandske virksomheder er ikke længere så optimistiske omkring den økonomiske aktivitet. Vi tror dog fortsat på, at væksten i euroområdet vil få lidt mere fart de kommende måneder, men vi mangler fortsat at se overbevisende indikationer på, at vækstafmatningen ikke fortsætter længere ind i 2019.

Hele prognosen kan læses her