Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Høj oliepris suger købekraft ud af forbrugerne

Høj oliepris suger købekraft ud af forbrugerne

25. maj 2018
Gå til nyhedsoversigt

Hvis du også synes, at det er blevet dyrt at tanke bilen de seneste uger, så er der en rigtig god grund til det. Olieprisen har haft pil opad siden midten af 2017, men de seneste uger er stigningstempoet gået voldsomt i vejret. Siden starten af april er olieprisen målt i danske kroner steget med hele 20 pct. og ligger nu på knap 500 kroner per tønde, hvilket er det højeste niveau i over tre år. Det smitter af på benzinprisen, der har sneget sig over 12 kroner per liter, selv om stigningen siden start-april har været mere moderate 8 pct.

Årsagen til de dyre dråber skal findes i en række faktorer: Solid global vækst øger efterspørgslen, og flere af de største olieproducerende lande indgik i 2016 en aftale om at begrænse udbuddet. Men den seneste kraftige stigning i olieprisen skyldes primært usikkerhed om olieudbuddet fra Iran efter USA's udtræden af atomaftalen og genindførelsen af sanktioner mod landet samt politisk uro i Venezuela, som også er en væsentlig olieproducent. Dertil kommer en stærkere amerikansk dollar over for danske kroner, der gør olien dyrere herhjemme. Olie afregnes i US dollars, og det betyder, at når dollaren styrkes over for kronen, så skal der hives flere danske kroner op ad lommen for den samme mængde olie.

Hvis olieprisen holder sig på det nuværende niveau resten året, vil energipriserne løfte inflationen med 0,4 procentpoint i år. Det er langt over, hvad vi har set de seneste syv år, hvor energipriserne i de fleste år har været med til at holde den samlede inflation nede. Og højere energipriser betyder større udgifter for forbrugerne. Ifølge Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse bruger en familie med to børn i gennemsnit 10.300 kroner om året på diesel og benzin, og dertil kommer andre energirelaterede udgifter. Med de energiprisstigninger, vi har set indtil nu, betyder det, at familien får en ekstra regning til energi på omtrent 2.000 kroner om året i forhold til sidste år.

Forbrugerne kan til gengæld glæde sig over, at prisudviklingen på mange andre varer og tjenester fortsat er meget afdæmpet. Det betyder samlet set, at inflationen står til at lande på beskedne 1 pct. i år, og dermed er de samlede prisstigninger på linje med sidste år, hvor inflationen var på 1,1 pct. Så selv om det gør ondt i lommelæderet, når benzinslugeren skal fyldes op, så har vi faktisk ikke den store grund til at beklage os. Denne uges dugfriske lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening viste, at lønningerne i 1. kvartal 2018 steg med 2,3 pct. i forhold til 1. kvartal sidste år. Det er noget mere end priserne og dermed er der fortsat tale om en pæn fremgang i reallønnen. Trods dyrere olie kan en gennemsnitlig lønmodtager altså glæde sig over, at der vil være plads til et større forbrug i år end sidste år. Det er godt nyt for dansk økonomi, hvor privatforbruget udgør en af hjørnestenene i opsvinget.

Bragt i Børsen 25. maj 2018