Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Økonomisk fremgang giver Løkke et godt kort på hånden

Økonomisk fremgang giver Løkke et godt kort på hånden

17. august 2018
Gå til nyhedsoversigt

Da Bill Clinton udfordrede den siddende præsident George H. W. Bush ved præsidentvalget i 1992 var et afgørende tema i Clintons kampagne det berømte ”It’s the economy, stupid”. Clinton ramte et ømt punkt, for den økonomiske udvikling var svag under Bush: USA var i recession i 1990 og 1991, og det følgende opsving blev et ”jobless recovery” med stigende ledighed frem til midten af 1992. Clinton vandt som bekendt, og det er i tråd med mange videnskabelige studier, der viser en tydelig sammenhæng mellem den økonomiske udvikling og sandsynligheden for valgsejr. Ifølge den amerikanske professor Lynn Vavreck, er sejren i 11 ud af de seneste 16 præsidentvalg gået til den kandidat, som ud fra den økonomiske udvikling stod til at vinde, såfremt kandidaten har brugt det aktivt i sin valgkamp.

Vender vi radaren mod Danmark, så skal det næste folketingsvalg afholdes indenfor de kommende 10 måneder. Så hvad siger den økonomiske udvikling i Danmark om sandsynligheden for, at Lars Løkke Rasmussen bliver genvalgt? De seneste meningsmålinger viser stort set dødt løb mellem rød og blå blok, men Løkke har et stærkt kort på hånden: Dansk økonomi er om ikke i topform så i rigtig god form. Beskæftigelsen stiger, boligmarkedet er i fremgang, de offentlige finanser er sunde og vi har overskud på betalingsbalancen. Der er endnu ikke opbygget store ubalancer og finansministerens afvisning af yderligere skattelettelser på denne side af et valg mindsker risikoen for overophedning.

Godt nok fik vi i denne uge det første bud på BNP-væksten i 2. kvartal, der lød på moderate 0,3 pct. Men ifølge Danmarks Statistik skyldes det til dels, at det forventede tab i det tørkeramte landbrug allerede nu indregnes i BNP – og det er trods alt svært at klandre den siddende regering for et tørkerelateret vækstdyk.

Nu er Danmark ikke USA, for Danmark er en lille åben økonomi, der er langt mere afhængig af den globale økonomiske udvikling. Det gør det lettere for en siddende regering at skyde skylden på andre, når det går dårligt - og tilsvarende sværere at tage æren når det går godt. Men selvom ”økonomi som valgtema” muligvis ikke er ligeså effektivt i Danmark, så er der god mening i at sætte den økonomiske udvikling på dagsordenen, når det er til egen fordel. Er den økonomiske udvikling svag, så skal valgkampen helst drejes i en anden retning. Det skabte da også en del polemik, da Danmarks Statistik reviderede BNP i 2016 og det viste sig, at væksten i Thorning-Schmidts regeringsperiode fra 2011 til 2015 var dobbelt så høj som hidtidig antaget. Det fik Thorning til at ærgre sig og professor Rune Stubager til at udtale, at de rigtige tal potentielt kunne have skubbet resultatet til Thornings fordel.  

Hvad der står øverst på agendaen ved det kommende valg, får vi først svar på når valgkampen for alvor skydes i gang. Men fremgangen i dansk økonomi giver Løkke et godt kort på hånden – mon ikke han vælger at bruge det?

Bragt i Børsen 17. august 2018