Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stigning i industriens produktion

Stigning i industriens produktion

7. oktober 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske industriproduktion steg med 2,6% i august. Sammenlignet med ved årsskiftet er industriproduktionen 13% højere. Dermed er produktionen tilbage på sporet, og faldet i juli var foreløbig en enlig svale. I juli faldt industriproduktionen med 3,2%.

Industrien har i år slået den ene produktionsrekord efter den anden, men der er stadig mere markante billeder af en mere dyster fremtid. Højere produktionsomkostninger, mangel på materialer og arbejdskraft og sidst men ikke mindst en kraftigt øget usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine har leveret og leverer stadig massiv modvind til industrien. Det afspejles også på industritilliden, som er faldet til det laveste i omtrent to år. Det er især forventningerne til produktionen, som trækker ned.

Det er fortsat mærkbare udfordringer for industrien. Den seneste måling over manglen på materialer viser, at 51% af virksomhederne ser manglen på materialer som en produktionsbegrænsning. Hertil melder om hver tredje virksomhed om mangel på arbejdskraft. Tallene er dog et par måneder gamle, og vi forventer, at de er blevet lidt mildere, men ikke forsvundet, når der inden længe kommer nye tal. Samtidig er usikkerheden om fremtiden høj med risiko for den globale økonomi og dermed også ringere muligheder for industrien til at kunne afsætte deres varer.

I 2022 som helhed er produktionen øget i 9 ud af 12 brancher gennem året. Den største fremgang er med længder i medicinalsektoren med næsten 40% i år, som er dansk industris guldkalv, men flere øvrige brancher følger også fint trop, herunder maskin- og møbelindustrien.