Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Reallønnen brager ned for danskerne

Reallønnen brager ned for danskerne

15. august 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at lønningerne steg med 3,4% i 2. kvartal i for til samme kvartal sidste år. Det er en lavere lønstigningstakt end i 1. kvartal, hvor lønningerne steg med 3,8% i forhold til året før.

Inflationen er samtidig banket i vejret og ramte i juli svimlende 8,7%. Den høje stigning i forbrugerpriserne betyder, at lønningerne bliver oversprintet i øjeblikket. Det giver en massiv tilbagegang i danskernes realløn, som oplever, at købekraften for deres indkomster forsvinder, og betyder en markant tilbagegang i reallønnen på i omegnen af 5%.

Danskerne oplever lige nu en mærkbar nedgang i reallønnen. Priserne byder på absurde stigninger, som buldrer afsted i højeste tempo i næsten fire årtier. Det tempo kan lønningerne på ingen måde følge, selvom lønningsposen også er blevet større. Det gør pivondt og kan ikke undgå at påvirke privatforbruget hos mange danske familier.

Dagens tal viser en ganske overraskende udvikling i lønningerne. Beskæftigelsen er rekordhøj, ledigheden er lav, stadig mange nye stillingsopslag og meldinger om mangel på arbejdskraft. Det giver alt sammen grobund for højere lønninger, men det stik modsatte er sket i 2. kvartal, hvor lønudviklingen går tilbage i forhold til 1. kvartal.

Usikkerheden for mange virksomheder er stor, og det kan være med til at forklare noget af den langsommere lønudvikling i 2. kvartal. Der bliver heller ikke efterspurgt lige så meget arbejdskraft, som tidligere på året, mens virksomhederne i den grad også mærker de højere priser. Producentpriserne er steget med 35% ved seneste opgørelse i forhold til samme tid sidste år, hvor det særligt er energi og råvarepriser, som har presset virksomhederne. Det kan give mindre rum til bl. a. øgede lønninger.

Lønstigningstakten falder for fremstilling og service med henholdsvis 0,6 og 0,4 procentpoint i forhold til 1. kvartal til nu at lyde på henholdsvis 3,2% og 3,3%. I byggeriet er lønudviklingen uændret og højest med 4,4%.