Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Konkurserne falder tilbage i juli

Konkurserne falder tilbage i juli

5. august 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 211 konkurser i juli blandt aktive virksomheder, når der tages højde for sæson. Det er et fald fra 264 konkurser i forrige måned, som var det højeste antal siden april 2016. Med aktive virksomheder er der tale om virksomheder med ansatte eller virksomheder med en omsætning på mere end 1 mio. kr.

Hertil mistede 1.044 arbejdet i forbindelse med konkurserne i juli, hvilket er færre end i juni. Skulle man være så uheldig at miste jobbet i forbindelse med en konkurs, så er situationen fortsat, at ledigheden er meget lav og en del virksomheder melder om mangel på arbejdskraft.

Konkurserne falder en anelse tilbage i juli, efter de i juni nåede det højeste niveau i 6 år. Siden foråret er konkurserne begyndt at stige fra de meget lave niveauer, som vi har set under coronapandemien. Det hænger sammen med, at titusindvis af virksomheder gennem foråret har stået overfor tilbagebetaling af coronalån til staten. De fleste virksomhederne har fundet løsninger og er kommet godt igennem, men det gælder langtfra alle.

Forretningsudsigterne er samtidig blevet en del mere slørede. Efterspørgslen damper af, og omkostningerne er drønet i vejret. Virksomhederne har dog også noget at stå imod med i den her sværere tid, hvor bufferen i form af indestående i bankerne øget og hvor salget i virksomhederne fortsat viser fornuftige takter, om end vi ser ind i en begyndende afmatning. Den tiltagende modvind risikerer dog at trække endnu flere virksomheder med i konkursfaldet. Vi forventer derfor ikke, at tiden med et højere konkursniveau er ovre.

I årets første syv måneder har der i alt været 1.476 konkurser, hvilket er på niveau med tiden op til coronakrisen. I de første syv måneder i 2018 og 2019 var der 1.400-1.500 konkurser. Den seneste tids stigning kommer derfor efter en tid, hvor konkurserne under coronakrisen har ligget ekstraordinært lavt, blandt andet som følge af hjælpepakker. I de første syv måneder i 2020 og 2021 var der omkring 1.300 konkurser.

Skattestyrelsen har under coronakrisen udbetalt moms- og A-skattelån for godt 34 mia. kr. til i omegnen af 48.000 virksomheder. De lån skal betales tilbage i år og til næste år. De første og største tilbagebetalinger fandt sted 1. april og 1. juni på samlet 27 mia. kr. Langt det meste er tilbagebetalt eller der er oprettet en tilbagebetalingsordning hos Skattestyrelsen. Men der er fortsat en rest på 1,4 mia. kr., som udestår. Den manglende betaling kan være et signal om, at konkurser kan være undervejs.