Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Inflationen nu tæt på 9%

Inflationen nu tæt på 9%

10. august 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerpriserne buldrer op med 8,7% i juli målt i forhold til samme måned sidste år. Det er den kraftigste stigning i priserne i næsten fire årtier. I juni lød inflationen på 8,2% og blot 1,6% for et år tilbage.

Det her er absurd høje prisstigninger. Det bider benhårdt på de danske husholdninger. En helt almindelig børnefamilie mærker det i den grad på pengepungen, hvor de skal have over 35.000 kr. mere op af lommen i ekstra udgifter i et årligt forbrug. Det gør hammerondt og kan ikke undgå at påvirke forbruget hos mange danskere.

Det er især prisstigninger på fødevarer og energi, som trækker tænder ud af danskernes pressede budgetter. Således er fødevarer steget med næsten 15% i forhold til samme tid sidste år, mens priserne på naturgas, strøm og brændstof er steget endnu mere.

Vi forventer, at vi er ved at nå toppen af prisstigningsbjerget. Der har været en opblødning i de globale fødevarepriser, som i juli oplevede det kraftigste månedlige fald i næsten 14 år. Det sker som følge af, at der igen bliver sejlet korn ud af Ukraine. Samtidig er også prisen på olie faldet, hvilket gør det billigere at tanke bilen for danskerne. Hertil nærmer vi os tidspunktet for, at energipriserne begyndte at stige sidste år, og dermed vil energiprisernes påvirkning på inflationen dampe af og i sig selv trække inflationen nedad.

Selvom vi forventer en top i inflationen indenfor de kommende måneder, så står det ikke mejslet i sten og usikkerheden er stor. Derfor kan danskerne ikke ånde decideret lettet op endnu. Prisen på strøm og naturgas befinder sig fortsat på rekordhøje niveauer, og det er ikke umuligt, at de kan stige yderligere.

Samtidig er det bestemt ikke alle virksomheder, som nødvendigvis er færdige med at hæve priserne. Ifølge den seneste rundspørge svarede næsten 60% af virksomhederne i detailhandelen, at de ville hæve priserne i de kommende tre måneder, mens det var 35% af industrivirksomhederne. Det er mindre end tidligere, hvilket kan være et symptom på, at det værste er forbi os, men det er fortsat en meget høj andel af virksomheder, som ser ind i prisstigninger.