Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Industriproduktionen i vild fremgang i marts

Industriproduktionen i vild fremgang i marts

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske industriproduktion steg 5,2% i marts. Dermed er industriproduktionen steget i samtlige af årets tre første måneder og slår rekord for tredje måned i træk. Sammenligner vi årets første kvartal som helhed med kvartalet før, er industriproduktionen steget med 4,5%.

Den danske industri slår imponerende ny rekord efter en vild fremgang i marts. Det sker på trods af markant modvind fra flere retninger, hvor mangel på materialer, udstyr, arbejdskraft, stigende råvarepriser og ny usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine præger virkeligheden i øjeblikket. Derfor er det en mildest talt flot præstation af den danske industri, som virkelig har optur på til trods for masser af modvind.

De stærke takter i 2022 kommer i forlængelse af et utrolig stærkt 2021 også. Den danske industri har formået af løfte produktionen med imponerende 19% i forhold til før coronakrisen, som ellers begyndte med et tilbageslag for industrien.

Industrien oplever aktuelt markante begrænsninger, og det kan hæmme produktionen over den kommende tid. I april melder 65% af industrivirksomhederne om mangel på materialer og udstyr, hvilket aldrig tidligere er målt så højt. Det er nogle voldsomme produktionsbegrænsninger, som skyldes pres på den internationale økonomi og udfordrende forsyningskæder med fortsatte coronanedlukninger i Kina og krig i Ukraine. Samtidig melder 43% om mangel på arbejdskraft, hvor vi i dag står med den laveste ledighed i Danmark siden 2008.

Fremgangen industriproduktionen i årets første kvartal er især drevet af medicinalindustrien. Medicin er gået frem med 9,1% og udgør en stor del af industrien. Men også uden medicin er industrien gået frem og steget med 2,9% i første kvartal. Fremgangen er samlet set at spore i 9 ud af 12 underbrancher i industrien.