Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Industriens produktion steg i februar

Industriens produktion steg i februar

8. april 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske industriproduktion steg 1,0% i februar. Industriproduktionen voksede også i januar, og produktionen slår ny rekord med dagens tal. Medicin står for en stor del af den danske industri, men også uden medicin steg produktionen med 1,1%. Industriproduktionen var i februar 12% højere end for et år siden. Sammenlignet med februar 2020, som definerer tiden lige inden coronakrisen, så ligger industriens produktion ligeledes 12% højere i dag.

Industrien er kommet utrolig godt fra start i år, og det er virkelig solide overordnede tal, som præsenteres her. Den stærke begyndelse på 2022 kommer desuden i forlængelse af et flot 2021. Det betyder, at industriproduktionen slog ny rekord i februar.

Med til historien hører dog, at fremgangen i februar kun er drevet af få underbrancher. Alene 3 ud af 12 brancher øgede produktionen, hvor særligt møbler går frem og hiver det samlede produktionsfremgang i plus for februar. Produktionen kan imidlertid svinge en del fra måned til måned, og ser vi over de seneste tre måneder som helhed, så er produktionen steget i 9 ud af 12 underbrancher.

Der er dog også potentielle modvinde til industrien i Danmark. De aktuelt solide tal fra den danske industri bliver fulgt med flere risici, vi forventer ikke, at det seneste års fremgang kommer til at blive gentaget over det kommende år. I en længere periode har industrivirksomhederne meldt om mærkbar mangel på arbejdskraft og materialer. Ledigheden i Danmark er på sit laveste siden 2008, hvilket lægger et pres på arbejdsmarkedet. Samtidig har en globale høje økonomiske fart i vejen ud af coronakrisen påvirket forsyningskæderne. Det betyder, at 42% af virksomhederne i industrien i dag melder om mangel på arbejdskraft, mens 43% melder om mangel på materialer og udstyr. Samtidig har en ny risiko meldt sig med Ruslands invasion af Ukraine.

Samlet for 2021 var industriproduktionen 9% højere end i 2020. Sammenlignet med 2019 løftede industrien produktionen med 5%.