Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Fald i producentpriserne

Fald i producentpriserne

15. december 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at producentprisindekset for varer faldt med -0,9% i november. Producentpriserne er nu faldet tre måned i træk og er perioden faldet med knap -6%. I oktober oplevede producentpriserne det største månedlige fald i 15 år.

Producentprisindekset viser udviklingen i priserne i de varer, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder. Producentpriserne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet).

Det her er positivt for virksomheder og forbrugere. De månedlige fald i producentpriserne betyder, at virksomhedernes omkostningspres letter, og at prisstigninger overfor forbrugerne bliver mindre nødvendige. Det bidrager helt klart til håbet om, at inflationen for danskerne har toppet.

Virksomhederne har i en lang periode sendt omkostningspresset videre til forbrugerne. Næsten 60% af virksomhederne i detailhandlen har hævet priserne overfor kunderne de seneste tre måneder, og yderligere 50% påtænker at gøre det over de kommende tre. I industrien har 36% hævet priserne, mens 31% forventer at gøre det. I serviceerhvervene er det 22%, som har gjort, og 19% som vil gøre det. Prispresset for danskerne er derfor fortsat markant til stede, men altså også aftagende.

I november faldt inflationen til 8,9% hvilket markerede det første fald i 2022. Faldet sker efter inflationen ramte det højeste i 40 år i november på over 10%. Den aktuelle inflation betyder, at en gennemsnitlig dansk børnefamilie skal have omkring 40.000 kr. mere op af lommen i årligt forbrug.

Midt i begejstringen over de faldende producentpriser skal vi huske på, energipriserne igen er begyndt at skyde op. Det kan lægge et nyt pres på producentpriserne. Det er derfor endnu for tidligt at ånde alt for lettet op. Samtidig ligger producentpriserne fortsat 14% højere end for et år siden. Så de seneste måneders fald betyder altså ikke, at vi er tilbage på samme niveau som før stigningen. Den højeste årlige stigning i statistikkens historie blev målt tidligere på året da producentpriserne steg med knap 38% i august.

Den årlige stigning i producentpriserne er især båret af højere råvarepriser. Energiforsyningen er over det seneste år steget med 11%, og råstofindvindingen er steget med 78%. Fremstillingen er steget med knap 8% sammenlignet med sidste år.