Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dansk eksport i ny rekord i 2021

Dansk eksport i ny rekord i 2021

8. februar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 135 mia. kr. i december. Det er et fald på 2,1% i forhold til november, når der tages højde for sæson.

Decembers fald ændrer dog ikke ved et ekstremt flot eksportår på et massiv vækstridt. Eksporten er vokset i 2021 med imponerende 15,3% i forhold til året før. Godt nok var 2020 tynget af coronakrisen, men også sammenlignet med 2019 er eksporten løftet med næste 8%. Det betyder, at den danske eksport samlet set for 2021 var rekordhøj.

Den danske eksport slog vaskeægte rekord i 2021. Det ændrer decembers fald ikke en tøddel på. Sidste år leverer stafetten videre til et 2022 på et højt eksportniveau og hvor forventningerne er høje. Eksporten har på alle måder forudsætningerne til at drive en mærkbar del af væksten i dansk økonomi i år. Vores samhandelslande er godt i gang med at lægge coronakrisen bag sig, og det vil smitte positivt af på den danske eksport med øget udenlandsk efterspørgsel.

Det er både vare- og tjenesteeksporten, som har haft fart på gennem 2021. Vareeksporten steg knap 15% i forhold til 2020, mens tjenesteeksporten lå 16% højere. Også i forhold til før coronatiden har både vare- og tjenesteeksporten løftet sig med henholdsvis 10% og 4% i 2021 sammenlignet med 2019.

Vi forventer, at vi går et stærkt eksportår i møde. Eksporten udgør en stor del af den danske økonomi, hvor den beskæftiger i omegnen af 900.000 jobs. Dansk eksport er traditionelt mindre konjunkturfølsomt med stort fokus på medicin og vindmøller, men de seneste år har vist, at vi med al tydelighed ikke er afskærmede overfor ændringer i den globale økonomi. Den seneste tids pæn fremgang i den europæiske samt amerikanske økonomi har været gode nyheder for den danske eksport og eksportudsigterne.