Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Beskæftigelsen i byggeriet slår ny rekord

Beskæftigelsen i byggeriet slår ny rekord

28. april 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at byggebeskæftigelsen steg i 1. kvartal med 5.279, når der korrigeres for sæson. Det betyder, at byggebeskæftigelsen rammer 195.000, hvilket er det højeste nogensinde. Rekorden fra 2007 bliver således slået med dagens tal.

Byggebeskæftigelsen viser fremragende form i 1. kvartal, som præsterede den største kvartalsvise fremgang i 15 år. Og nu er rekorden fra 2007 så indhentet. Udover en stærk dansk økonomi, så kan det tænkes, at der har været ekstra tryk på renoveringerne rundt omkring i landet, inden håndværkerfradraget blev sløjfet ved udgangen af 1. kvartal.

Beskæftigelsen indenfor byggeriet led et kortvarigt knæk i den spæde begyndelse af coronakrisen, men derfra er det overordnet set gået fremad. Det er generelt gået godt i dansk økonomi den seneste tid med stærkeste vækst i 27 år, og det mærker byggeriet.

En del af baggrunden skal blandt andet findes på et boligmarked, hvor coronakrisen har givet næring til bolighandlerne, som der ofte skal bruges håndværkere i forbindelse med et køb og salg. Samtidig har danskerne været sultne efter at renovere på boligen. I tillæg blev der undervejs fra offentlig side også skudt krudt af med finanspolitikken med anlægsinvesteringer, hvor lofterne blev sløjfet i 2020 og hævet i 2021. Det har alt sammen bidraget til at løfte beskæftigelsen indenfor byggeret.

Den seneste tid har dog været og er aktuelt mere udfordrende. Mange byggevirksomheder melder om mangel på materialer og arbejdskraft. I runde tal melder næsten hver fjerde i byggeriet om mangl på materialer, mens det er mere end hver fjerde, som melder om mangel på arbejdskraft. Samtidig er håndværkerfradraget sløjfet ved udgangen af 1. kvartal, hvilket også vil dæmpe efterspørgslen. Indenfor bygge og anlæg venter man også nogenlunde uændret beskæftigelse over de kommende tre måneder.