Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Antallet af konkurser falder til 200 i april og betød 1.393 tabte job

Antallet af konkurser falder til 200 i april og betød 1.393 tabte job

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at konkurserne faldt til 200 i april fra 245 i marts blandt aktive virksomheder i Danmark, når der tages højde for sæson. Det er bortset fra sidste måned det højeste antal på en måned siden oktober 2021. I de fire første måneder i år har der i gennemsnit været 196 konkurser om måneden, hvilket er mindre end i årene inden coronakrisen begyndte. Konkurserne medførte 1.393 tabte fuldtidsjob. Med aktive virksomheder er der tale om virksomheder med ansatte eller virksomheder med en omsætning på mere end 1 mio. kr.

Forklaringen bag det meget lave niveau for konkurser under coronakrisen skal findes i den hurtige og massive udrulning af hjælpepakker, coronakrisens korte karakter og endelig, at dansk økonomi ramte coronakrisen i en stærk position. 

Dagens konkurstal, viser at der ikke er en konkursbølge på vej, som følge at den første og langt største tilbagebetaling af coronalån fandt sted den 1. april. Det indebar, at ca. 45.000 danske virksomheder skulle betale ca. 22 mia. kr. tilbage til Skattestyrelsen. Foreløbigt er der en rest af virksomhederne, der skylder 1,7 mia. kr., som endnu ikke har tilbagebetalt eller oprettet en betalingsordning hos Skattestyrelsen. Derfor kan vi i maj også komme til at se konkurser, der ligger lidt over det lavere niveau, som vi har set i starten af året af den her årsag. 

Virksomhederne er aktuelt udfordret af stigende produktionsomkostninger som følge af mangel på materialer og arbejdskraft samt stigende producentpriser. Det kan presse de mest nødlidende virksomheder til at kaste håndklædet i ringen. Men som helhed ser vi, at de danske virksomheder står stærk, hvor bl.a. salg i alle brancher langt har oversteget niveauet fra før pandemien. Derfor vurderer vi, at antallet af konkurser vil falde lidt igen, når virkningerne af coronalånene er faldet til ro i de kommende måneder.

Desuden er det ikke udelukkende negativt, at virksomhederne ikke længere er understøttet af coronalån, men vender tilbage til almindelige markedsvilkår. Det er nødvendigt for dynamikken i en økonomi, at der er plads til konkurser, og konkurserne ikke holdes kunstigt nede over en lang periode.

I dagens tal fremgår det desuden, at antallet af konkursbegæringer ikke er steget den seneste måneder, fra 1.001 i marts og 568 i april. Den udvikling understøtter vores forventning om, at konkurserne også vil ligge omkring det nuværende månedsgennemsnittet i næste måned. Det skyldes, at det typisk er ca. 90 pct. af begæringerne, der ender i en konkurs, og at begæringerne forekommer ca. én måned før konkurserklæringerne.