Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
2021 ender med højeste detailsalg i 14 år

2021 ender med højeste detailsalg i 14 år

26. januar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget faldt 4,5% i december i forhold til november, når der korrigeres for prisudvikling, sæsonudsving og effekten af handelsdage. Det er anden måned i træk, at detailsalget falder tilbage.

Det mærkbart ringere detailsalg i december ser vi bunde i flere baggrunde. Dels en øget smitte, flere restriktioner og lidt større tilbageholdenhed hos forbrugerne. Dels en fremrykning af julegaveindkøbet. Og endelig kan også de eksploderende energipriser have haft sin indflydelse på forbruget.

Faldet i december ændrer dog grundlæggende ikke ved, at omsætningen stadig ligger på et højt niveau. I bund og grund er det fortsat flotte salgstal, som strømmer ud af den danske detailhandlen, og året 2021 ender med det højeste detailsalg siden 2007. Detailsalget steg i 2021 i forhold til 2020 med 4%. Sammenligner vi med 2019 og tiden før coronakrisen, så har detailsalget ligget næsten 8% højere i 2021.

Faldet i december er en lille streg i regningen, men trods faldet er det dybest set fortsat et imponerende detailsalg. Detailhandlen har haft brandvarme kasseapparater i 2021, som ender med at være det stærkeste i 14 år. Danskerne var i 2021 enormt købestærke og købelystne, når muligheden for at bruge penge bød sig, og det har fået kasseapparaterne i detailhandlen til at rulle i høj fart. De stærke tal for detailsalget sætter en tyk streg under, at privatforbruget udgør en stor vækstmotor i dansk økonomi. Danskerne er købestærke med bugnende penge på bankkontoen og en rekordhøj beskæftigelse og stor jobsikkerhed.

I december faldt salget indenfor tøj og beklædningsgenstande med 11%. Det er her, hvor de største fald og efterfølgende stigninger har fundet sted undervejs i coronakrisen. Vi skal dog have med i ligningen, at detailsalget ikke tager højde for nethandel på udenlandske hjemmesider. I december faldt andre forbrugsvarer med knap 6%. Fødevarer og andre dagligvarer faldt godt 1% og har med længder været den mest stabile del af detailhandlen under krisen.