Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Producentpriserne brager i vejret

Producentpriserne brager i vejret

15. november 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede producentprisindeks for varer i oktober er steget med 22,4% sammenlignet med oktober måned sidste år. Det er den største årlige stigning i producentpriserne siden 2008 og er tilmed millimeter fra at slå ny rekord i statistikken, som går tilbage til 2005. Kun én gang har det været højere, som var i juli 2008 med 23,1%.

Producentprisindekset viser udviklingen i de priser, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder på henholdsvis det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet). Det er således ikke forbrugerpriserne, men kan derimod bruges som indikator for retningen, da virksomhedernes produktionsomkostninger stiger. På hjemmemarkedet er priserne således steget med 39,8%, mens de på eksportmarkedet er steget med 9,6%. 

Det er blevet markant dyrere at være virksomhed med en hverdag præget af højere råvarepriser, globale flaskehalse, udfordringer med både materialer og arbejdskraft samt for nylig også en eksplosion i energipriserne. Det har skruet produktionsomkostningerne mærkbart i vejret. Det er jo helt vanvittige tal det her med en stigning i producentpriserne på over 20% i forhold til for bare et år siden. Det kan næsten bedst beskrives med et Av!

Særligt energiforsyningen er steget i producentprisindekset, som det seneste år har budt på en stigning på intet mindre end 238%. Det er jo helt vildt. Hertil kommer råstofindvinding ud med en stigning på mere end 110% i oktober i forhold til sidste år. Fremstilling, som står for en stor del af indekset, er steget med 5,6%.

Vi kommer også som forbrugere til at kunne mærke det. Inflationen har allerede taget et skridt op, og vi ser de her tal som et tegn på, at kan være udsigt til, at det bliver endnu dyrere at være dansker. En markant del af de aktuelt højere forbrugerpriser kommer imidlertid af højere energi- og benzinpriser, men vi forventer, at prisstigningerne vil ramme et bredere udsnit af varer, og derved også ramme flere danske familier på pengepungen. Det bliver dog afgørende hvor lang tid, de højere producentpriser kommer til at være en del af hverdagen for virksomhederne.

I oktober blev der i Danmark målt den største stigning i forbrugerpriserne i 10 år med 3,0%. Dog har en stor del af de danske forbrugere været forskånet for prisstigninger, da prisstigningerne først og fremmest har ramt forbrugerne gennem energi- og benzinpriserne. Ser vi fremad, og med udviklingen i producentpriserne in mente, så forventer vi, at et bredere udsnit af varer vil blive berørt af højere priser. Flere og flere virksomheder melder om mangel på materialer og arbejdskraft i både Danmark og udlandet. Samtidig er energipriserne skudt i vejret og fragtraterne ligeså. Alt sammen bidrager til at danske producenters omkostninger vokser, hvilket gør det sværere for producenterne at undgå at sende omkostningerne videre via højere priser til de virksomheder, som sælger deres endelige produkter til forbrugerne.