Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nyt fald i den danske erhvervstillid - men situationen langt fra sidste forårs

Nyt fald i den danske erhvervstillid - men situationen langt fra sidste forårs

25. februar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske erhvervstillid falder i februar til 92,4 fra 94,1 i januar. Det er anden måned i træk med fald i erhvervstilliden. De seneste to måneder er tilliden faldet med samlet -4,7 point. Der er dog en verden til forskel i forhold til foråret sidste år. Til sammenligning dykkede erhvervstilliden i april med knap -41 point, hvor den også ramte sit laveste nogensinde.

Nedlukningen de seneste måneder gør ondt, men erhvervstilliden fortæller også en tydelig historie om, at virksomhederne langt fra er lige så trængte som sidste forår. Ikke at den nuværende situation er spor nem, men flere forhold gør den mildere end ved sidste nedlukning. Økonomien og virksomhederne som helhed står mere modstandsdygtigt overfor perioder med øget smitte. Samtidig er der lysere tider forude med den delvise genåbning undervejs samt vaccineudrulningen, så jeg er optimist i en aktuel svær tid.

Det klart største fald ser vi indenfor detailhandlen, hvor situationen de seneste måneder har været enormt trykket. Her brager tilliden ned med hele -9 point, mens der for de øvrige erhverv alene er tale om fald på -1. Der er generelt en verden til forskel mellem erhvervene for, hvordan de seneste måneders nedlukning opleves. Således er store dele af serviceerhvervene, herunder restauranter, lukket ned, mens de fleste dele af detailhandlen ligeledes har været holdt lukket indtil på mandag. Og det er netop også indenfor service og detail, at tilliden er skudt i sænk.

Indenfor bygge og anlæg samt industrien er situationen markant anderledes og væsentligt bedre. Sammenligner vi med niveauet inden krisen, så er industrien samt bygge og anlæg er nogenlunde på niveau eller højere sammenlignet med før krisen. Og det ændrer dagens generelle fald ikke på.

Jeg er yderst fortrøstningsfuld om, at økonomien begynder at gå i fremgang igen nu, og at erhvervstilliden igen begynder at pege yderligere op over de kommende måneder. Der står genåbning på menuen men den nye politiske aftale. Omvendt vil et nyt skridt tilbage med ny delvis nedlukning som følge af eskalerende smitte resultere i et nyt alvorligt tilbageslag i erhvervstilliden. Det skal undgås.