Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nationalbanken sænker renten

Nationalbanken sænker renten

30. september 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nationalbanken har netop meldt ud, at den sænker de ledende renter med 0,10 procentpoint. Det kommer ovenpå et interventionsomfang på næsten 50 mia. kr. siden marts.

Godt nok holdte Nationalbanken igen i august, men i juli intervenerede de for 5,2 mia. kr. I juni var det 2,6 mia. kr., mens det i maj lød på 22,2 mia. kr. I april, marts og februar lød interventionerne på henholdsvis 2,2 mia. kr., 17 mia. kr. og 0,4 mia. kr.

Rentenedsættelsen kommer efter en lang periode med en mærkbart styrket krone overfor euroen. Paritetskursen overfor euroen er 746,038, hvor kronen ikke har befundet sig i mere end et år nu, og derfor har Nationalbanken fundet skytsene frem i forsvaret. Først med interventioner og nu trækker man altså et nyt våben frem med rentenedsættelsen. 

Vi kan simpelthen ikke tillade os at være overraskede. Vi vidste udmærket godt, at Nationalbanken ikke var færdige med at forsvare kronen, og at en rentenedsættelse ikke lå langt væk. Og nu kommer den så efter et halvt års forsvar med interventioner.

For godt halvandet år siden var billedet det stik modsatte, nemlig med en mærkbart svækket krone. Det fik Nationalbanken til at intervenere med modsat fortegn sammenlignet med nu. Dengang købte de kroner for knap 65 mia. kr., og samtidig hævede de renten fra -0,75% til -0,60% for få kronen på ret køl og tilbage mod pariteten. Sidenhen har kronen krydset pariteten og er nu styrket, og derfor taler vi nu salg af kroner og rentenedsættelse for at få kronen tilbage mod pariteten.

I marts hævede Nationalbanken renten på indskudsbeviser til -0,50% fra tidligere -0,60%. Det var dog ikke en direkte en-til-en renteforhøjelse, da det skyldes en tilpasning af de pengepolitiske instrumenter. Foliorenten blev således omvendt sænket til -0,50% fra 0%, så indskudsbeviser og folio nu har samme rente, som begge med dagens melding er sænket til -0,60%.