Forbrugerne holder humøret oppe på trods af restriktioner

På trods af corona og restriktioner er forbrugertilliden stigende, og vi deler danskernes optimisme. Læs og hold dig opdateret på dansk økonomi her »

Historisk stigning i detailsalget

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder til -4,1 i januar mod -3,8 i december. Tilbage i april ramte for­bru­ger­til­li­den -11,9, og forbrugerne er heldigvis ikke i lige så dårligt humør som dengang, men er stadig i mærkbart lavere humør end inden krisen, hvor for­bru­ger­til­li­den befandt sig på et niveau omkring 3.

Vi står igen i en situation med økonomiske restriktioner, og det kan derfor virke paradoksalt at forbrugernes humør ikke falder mere. Det skyldes det blandt andet, at på trods af en svær økonomisk tid, så giver vac­ci­neud­rul­nin­gen en tro på, at krisen vil være kortvarig. Det er dog ikke sådan, at forbrugerne ignorerer re­strik­tio­ner­ne, da man nu forventer en højere ledighed. Danskernes frygt for ledighed stiger fra 6,9 i december til 11,5 i januar, og forbrugerne er derfor beviste om, at re­strik­tio­ner­ne også påvirker økonomien.

For­bru­ger­til­li­den er baseret på en spør­ge­ske­maun­der­sø­gel­se, hvor hoveddelen af besvarelserne er indsamlet i de første uger af januar. Derfor har de seneste restriktioner og udvikling i smitte ikke fuldt ud afspejlet sig i dagens tal.

Dagens tal underbygger vores optimisme. Re­strik­tio­ner­ne slår denne gang ikke bunden ud af forbrugernes humør, og dertil er danskerne hovedsageligt er bekymret for dansk økonomi fremfor egen økonomi. Med andre ord rammer krisen altså naboen og ikke en selv, og vi forventer derfor, at danskerne nok skal komme ud og bruge penge, når det igen er muligt. Danskerne har nemlig øget deres opsparing markant under krisen, og med udsigt til de sidste feriepenge til marts har pri­vat­for­bru­get rigtig gode betingelser.

Vi ser dansk økonomi vokse med lidt over 2 procent i år, og selvom det ikke lyder af meget, så er det faktisk ret imponerende i betragtning af den dårlige start på året. Situationen er dog særdeles usikker, og ingen ved hvordan virussen kommer til at udvikle sig. Kan vi fastholde vaccinetempoet, er det dog vores forventning, at forbruget står til et stærkt comeback, og det vil også være nødvendigt, hvis Danmark hurtigt skal ud af denne krise.

Relaterede artikler