Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forbrugerne holder humøret oppe på trods af restriktioner

Forbrugerne holder humøret oppe på trods af restriktioner

21. januar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden falder til -4,1 i januar mod -3,8 i december. Tilbage i april ramte forbrugertilliden -11,9, og forbrugerne er heldigvis ikke i lige så dårligt humør som dengang, men er stadig i mærkbart lavere humør end inden krisen, hvor forbrugertilliden befandt sig på et niveau omkring 3.

Vi står igen i en situation med økonomiske restriktioner, og det kan derfor virke paradoksalt at forbrugernes humør ikke falder mere. Det skyldes det blandt andet, at på trods af en svær økonomisk tid, så giver vaccineudrulningen en tro på, at krisen vil være kortvarig. Det er dog ikke sådan, at forbrugerne ignorerer restriktionerne, da man nu forventer en højere ledighed. Danskernes frygt for ledighed stiger fra 6,9 i december til 11,5 i januar, og forbrugerne er derfor beviste om, at restriktionerne også påvirker økonomien.

Forbrugertilliden er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, hvor hoveddelen af besvarelserne er indsamlet i de første uger af januar. Derfor har de seneste restriktioner og udvikling i smitte ikke fuldt ud afspejlet sig i dagens tal.

Dagens tal underbygger vores optimisme. Restriktionerne slår denne gang ikke bunden ud af forbrugernes humør, og dertil er danskerne hovedsageligt er bekymret for dansk økonomi fremfor egen økonomi. Med andre ord rammer krisen altså naboen og ikke en selv, og vi forventer derfor, at danskerne nok skal komme ud og bruge penge, når det igen er muligt. Danskerne har nemlig øget deres opsparing markant under krisen, og med udsigt til de sidste feriepenge til marts har privatforbruget rigtig gode betingelser.

Vi ser dansk økonomi vokse med lidt over 2 procent i år, og selvom det ikke lyder af meget, så er det faktisk ret imponerende i betragtning af den dårlige start på året. Situationen er dog særdeles usikker, og ingen ved hvordan virussen kommer til at udvikle sig. Kan vi fastholde vaccinetempoet, er det dog vores forventning, at forbruget står til et stærkt comeback, og det vil også være nødvendigt, hvis Danmark hurtigt skal ud af denne krise.