Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Færre konkurser i november

Færre konkurser i november

6. december 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 196 konkurser i november blandt aktive virksomheder i Danmark, når der korrigeres for sæson. Med aktive virksomheder er der tale om virksomheder med ansatte eller virksomheder med en omsætning på mere end 1 mio. kr.

Konkurserne falder dermed efter to måneder med stigning, hvor det i oktober ramte 233. Dog er konkurserne i november højere end gennemsnittet for den øvrige del af året. Omfanget af konkurser har under coronakrisen generelt været meget lavt, og aktuelt bevæger 2021 sig mod det laveste antal konkurser i 6 år. I gennemsnit har der i år været 178 konkurser om måneden i år, hvor det til sammenligning var 185 i 2020. Ser vi på 2019, som står for en tid uden coronakrise, var konkurserne i gennemsnit på 216 om måneden.

Konkurserne bliver ved med at være relativt beskedne på trods af, at vi lige har været igennem en krise. Forklaringen skal findes i en massiv udrulning af hjælpepakker, coronakrisens korte karakter og endelig, at dansk økonomi i bund og grund er stærk og ramte krisen i balance. 

Vi forventer, at der vil komme et løft i konkurserne, særligt når udskudte betalinger trænger sig på i det nye år. Det er heller ikke så overraskende, at trenden i konkurserne har peget en anelse op på det seneste uden at overgøre stigningen, som er ganske moderat. Vi ser dog langt fra ind i en ny og massiv konkursbølge, og et løft i konkurserne er desuden ikke entydigt negativt. Det er bidende nødvendigt, at der generelt er rum til konkurser, som over en lang periode ikke bør holdes kunstigt nede. Markedsdynamikken skal tilbage ovenpå coronakrisen og udfasning af hjælpepakker, som vil en stigning i konkurserne.

Adgangen til kompensation og låneordninger hos staten har uden tvivl haft en betydning for de mest pressede virksomheder. Mens kompensationsordningerne blev givet til virksomhederne, så skal låneordningerne, moms- og skattelån, betales tilbage til staten i de kommende år. Det kan bidrage til at øge antallet af konkurser hen over de kommende år, hvor de mest nødlidende virksomheder kan blive nød til at kaste håndklædet i ringen. Skattestyrelsen har godkendt ca. 107.000 moms- og skattelån til godt 51.000 virksomheder til en samlet værdi af 36 mia. kr. Den store og første tilbagebetaling til skatteforvaltningen finder sted den 1. april, hvor momslån for knap 21 mia. kr. forfalder.