Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Det imponerende høje detailsalg fortsætter

Det imponerende høje detailsalg fortsætter

21. december 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget faldt med marginale 0,3% i november, når der korrigeres for prisudvikling, sæsonudsving og effekten af handelsdage. Det meget lille fald kommer imidlertid efter en stigning i oktober på 1,3%, og salget i de danske detailbutikker ligger fortsat imponerende højt. Så det lille fald i november rokker ikke en tomme ved de flotte salgstal, der har strømmet ud fra detailhandlen i store dele af krisen.

Omsætningen i detailbutikkerne har stabiliseret sig på et enormt højt niveau, og et niveau som sætter butikkernes omsætningen før corona komplet til vægs. Danskerne er købestærke og købelystne, når de har muligheden for at bruge penge, og vi har set det give brandvarme kasseapparater i detailhandlen i store dele af krisen. Det høje vareforbrug i detailhandlen hænger sammen med, at varehandlen generelt har været mindre ramt af nedlukninger og restriktioner, mens frygten for smitte også kan være lavere her.

Detailhandlen flyver højt i øjeblikket og ligger markant højere end i årene forud coronakrisen fuldstændig til vægs. Sammenligner vi med 2019, så var detailomsætningen i november i år 9% højere end før coronakrisen. Salget i november var i år var tilmed 0,5% højere end november sidste år, som var skubbet godt i vejret af den første udbetaling af feriepengene.

I november faldt salget indenfor tøj og beklædningsgenstande med 4%. Det er her, hvor de største fald og efterfølgende stigninger har fundet sted undervejs i coronakrisen. Vi skal dog have med i ligningen, at detailsalget ikke tager højde for nethandel på udenlandske hjemmesider. I november steg andre forbrugsvarer omvendt med 1,2%. Fødevarer og andre dagligvarer faldt 1% og har med længder været den mest stabile del af detailhandlen under krisen.

De fortsat stærke tal for detailsalget sætter en tyk streg under, at privatforbruget er den helt store motor i dansk økonomi i øjeblikket. Danskerne er købestærke med bugnende penge på bankkontoen og en rekordhøj beskæftigelse og stor jobsikkerhed.