Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
5.872 meldte sig ledige 1. marts - flere end normalt men ikke anledning til bekymring

5.872 meldte sig ledige 1. marts - flere end normalt men ikke anledning til bekymring

2. marts 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 5.872 personer meldte sig ledige i går. Det er i sig selv et højt tal og det højeste antal ledighedstilmeldinger siden 1. februar. Det er dog helt som ventet, da der både er tale om et månedsskifte og et efterhånden obligatorisk mandagshop i ledighedstilmeldingerne. Til sammenligning har der gennem de foregående fem år været godt 4.600 ledighedstilmeldinger i gennemsnit 1. marts.

Med tanke på at dansk økonomi har været igennem de seneste måneder med delvis nedlukning, så stiller dagens tal med blot 1.000 flere ledighedstilmeldinger end normalt sig i min optik i et ganske beroligende lys. Det relativt høje tal bør derfor ikke give anledning til bekymring, da der typisk er en stor pukkel af ledighedstilmeldinger i forbindelse med månedsskifte som følge af varslingsperioder i forbindelse med afskedigelse.

Den nye nedlukning over vinteren har med al tydelighed ikke ført til en ny eksplosion i ledigheden. Det peger de seneste måneders ledighedstilmeldinger på, og det bekræftes blot af dagens tal, selvom de er i den lidt høje ende. Situationen er en helt anden end i foråret sidste år, og vi skal her tillægge, at vi på nuværende tidspunkt forhåbentligt er forbi det værste og nu kan se frem mod bedre tider og nye fald i ledigheden. Der står igen genåbning på menuen, hvilket vil skabe jobs over den kommende tid. Samtidig vil foråret og vaccineudrulningen få corona til yderligere at slippe grebet om økonomien. Jeg er meget fortrøstningsfuld set fra det sted, vi står i dag.

Gårsdagens ledighedstilmeldinger er i forlængelse af de foregående tre måneders ledighedstilmeldinger, hvor ledighedstilmeldingerne ikke har skilt sig negativt ud til trods for vinternedlukningen. I februar meldte omkring 35.000 sig ledige mod 39.000 i gennemsnit de seneste fem år. I januar meldte omkring 50.000 sig ledige mod normalt 53.000, mens december bød på 36.000 mod normalt 35.000.

Med dagens tal er 180.029 personer tilmeldt ledighed. Det er rundt regnet 5.000 flere end i går. Vi kan dog først endeligt konkludere på månedsskiftet om et par dage, da afmeldinger til ledighed optræder med en dags forsinkelse. Derfor forventer jeg uden tvivl, at vi vil se et fald i antallet af ledige personer over de kommende dage. Jeg vil blive voldsomt overrasket, hvis vi kommer til at se et generelt og mærkbart løft i ledigheden nu.