Industrien sneg sig udenom Coronakrise i marts - tysk industriproduktion dykkede

Produktionen i danske industrivirksomheder faldt med marginale 0,4% i marts.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Lidt svagere takter fra industrien

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at produktionen i danske in­du­stri­virk­som­he­der faldt med marginale 0,4% i marts i forhold til februar.

Der er intet usædvanligt i dagens tal, og man kan godt tillade sig at kalde det for overraskende. Vi skal dog huske på, at nedlukningen af store dele af landet først skete midt i marts, og at in­du­stri­virk­som­he­der­ne ikke er de hårdest ramte. Når det er sagt, så må vi forberede os på, at apriltallene ikke bliver rare at læse, når de lander om en måned. Coronakrisen har fejet benene væk under store dele af økonomien, og den har ramt med en lynende fart som på den ene måned til den anden har vendt op og ned på virkeligheden hos mange virksomheder. Og industrien går heller ikke fri.

Vi har i lang tid talt om, at vi i Danmark har en mindre følsom industri med et stort fokus på medicin. Og netop medicin holder fortsat momentum i øjeblikket og vil være med til at holde hånden under den samlede industri, om end vi forventer et markant samlet fald alligevel. Ser vi på industriens produktion i marts uden medicin, så lyder faldet på 1,6%.

Her til morgen er der også kommet tal den tyske in­du­stri­pro­duk­tion, som falder med intet mindre end 9,2%. Selvom der alene er tale om et enkelt tal i et hav af nøgletal, så binder det fint sammen med vores forventning om, at dansk økonomi dels vil være mindre ramt end øvrige dele af Europa, og samtidig også genoprette hurtigere. Men netop den langsommere genopretning udenfor landets grænser vil være med til at holde en kort snor i den danske genopretning.

Den danske in­du­stri­pro­duk­tion står godt rustet i forhold til mange andre lande, da vi generelt er mindre konjunk­tur­føl­som med et stort fokus på medicin og vindmøller. Vi vil blive ramt i et ikke uvæsentligt omfang, men det kan bidrage til, at vi ikke i samme grad rammes. Når det så er sagt, skal man være opmærksom på, at det naturligvis kræver, at virksomhederne kan få de nødvendige input fra deres udenlandske leverandører, hvilket ikke kan være sikkert i øjeblikket. Da finanskrisen ramte, faldt in­du­stri­pro­duk­tio­nen med lidt over 25% over halvandet år. Denne gang er der udsigt til, at faldet kommer markant hurtigere. Vi forventer fortsat, at det bliver en kort, men ekstremt dyb recession.

Relaterede artikler