Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Flere end 6.000 meldte sig ledige 1. december

Flere end 6.000 meldte sig ledige 1. december

2. december 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 6.289 personer meldte sig ledige i går. Det er et ganske højt antal ledighedstilmeldinger, og 1. december tegner sig dermed for det femtehøjeste antal ledighedstilmeldinger på en enkelt dag under hele coronakrisen.

Generelt er der dog et højt antal tilmeldinger til ledighed på månedens første hverdag. Siden april har der under coronakrisen i gennemsnit været 5.871 ledighedstilmeldinger på den første hverdag i måneden. Alle øvrige dage har i gennemsnit budt på mindre end 1.000 ledighedstilmeldinger om dagen i perioden fra april til i dag.

Mange tusinde danskere har startet julemåneden med at melde sig ledig. En utrolig trist situation. Men tager vi de bredere briller på, så er der intet kuriøst i, at ledighedstilmeldingerne stiger betragteligt i forbindelse med månedsskiftet, da mange som følge af opsigelsesvarsler først afslutter ansættelsen og aflønningen ved en måneds udgang. Det er derfor også alt for tidligt at drage en konklusion, at ledigheden nu brager vi vejret. Afmeldte ledige vil først vise sig i statistikken med en dags forsinkelse, og omvendt vil der løbe flere ledighedstilmeldinger til de kommende dage. Så først mod slutningen af ugen kan vi sige noget endeligt om den samlede ledighedsudvikling. Dagens tal er imidlertid til den lidt høje side, men min forventning er, at ledigheden vil være nogenlunde uændret med lille pil op, når vi samler sammen for månedsskiftet.

Med dagens tal kravler ledigheden igen over 160.000 personer, hvilket ikke er set siden 1. oktober. Men her det som nævnt vigtigt at notere sig, at afmeldinger til ledighed først lander med en dags forsinkelse, og vi forventer derfor, at tallet vil dale igen over de kommende dage.

Der er aktuelt elementer, som trækker i hver sin retning på arbejdsmarkedet. På den ene side står vi i øjeblikket med en øget smitte og øget restriktionsniveau, hvor genopretningen komplet har mistet pusten. Sammen med et fortsat efterslæb af opsigelsesvarsler fra tidligere i krisen kan det sende ledigheden op. På den anden side efterspørges der i et rigt omfang arbejdskraft med et fortsat højt antal stillingsopslag. Så sent som i sidste uge blev der slået mere end 5.000 stillinger op, hvilket er højere end gennemsnittet for den seneste fem år. Sådan har billedet været siden sommer med et højere antal stillingsopslag end normalt. Når vi lægger det hele sammen, ser vi dog en svagt højere sandsynlighed for, at ledigheden vil pege en anelse op over den kommende tid. Der vil dog langt fra være tale om nogen eksplosion og vil på ingen måde kunne måle sig med den første smittebølge i foråret.