Eksporten stiger for første gang i fire måneder - men bærer på fortsat stor risiko for dansk økonomi

Eksporten ligger dog stadig 9,5% lavere i forhold til januar.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Industrien undveg markant tilbageslag i april

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af varer ekskl. skibe, fly og brændsel steg i maj med 3,3%. Det er første gang i fire måneder, at eksporten viser fremgang. Dog er eksporten endnu sat markant tilbage og lå i maj 9,5% lavere i forhold til i januar, hvor coronakrisen begyndte at sprede sig i ver­den­s­ø­ko­no­mi­en. Ser vi over det seneste tre måneder, så har eksporten været 7,6% lavere sammenlignet med de tre forudgående måneder. I alt eksporterede vi varer for 54 mia. kr. i maj, mens det til sammenligning lød på den gode side af 60 mia. kr. i januar.

Den globale coronakrise viser med tydelig, hvor knivskarpe tænder eksporten kan have overfor dansk økonomi. Vi sagde i sidste måned, at vi forventede eksporten havde bundet for nu, og det synes dagens tal heldigvis at indfri. Men det er samtidig alt for tidligt at afblæse en eksportkrise, og vi går en skrøbelig tid i møde, med en fortsat udfordret verdensøkonomi. Eksporten har fået gevaldige hug, og bider den lavere eksport sig for alvor fast, kan det få alvorlige konsekvenser for økonomien og trække genopretningen efter coronakrisen i langdrag. Det er en risiko, som vi skal være opmærksomme på, og som vi bør være bekymrede for.

Midt i de seneste måneders dystre tal for eksporten kan vi trøste os en anelse ved, at medicin står for en ganske stor andel af eksporten. Var det ikke for medicinen, så havde det set endnu værre ud for. Under coronakrisen har me­di­ci­n­eks­por­ten vist fornuftige tegn og langt fra været igennem lige så markante fald som andre varegrupper. Således er kemikalier og kemiske produkter, hvor medicin indgår, ligefrem steget med 3% siden januar. Det er desuden eneste varegruppe, som går frem, mens alle andre er faldet under coronakrisen. Medicin har for vane at være mindre følsom overfor økonomisk uro, som man mildest talt kan sige, at coronakrisen har medført. Vi kan roligt konkludere, at vores me­di­ci­na­l­eks­port dulmer slaget på dansk økonomi fra coronakrisen.

Meget peger på, at vi i dansk økonomi er mindre ramt af krisen sammenlignet med mange andre lande. Tidligere på ugen præsenterede EU-Kommissionen deres seneste økonomiske prognose, hvor man forventer, at Danmark hører til i den mildere økonomiske ende af skalaen. Inden vi fejrer det faktum alt for længe, så minder det os samtidig om, at det hårdere økonomiske slag udenfor landets grænser i sidste ende også vil betyde et slag til dansk økonomi. Den hårdere ramte udenlandske økonomi vil gennem eksporten holde genopretningen i dansk økonomi i kort snor. Eksporten er på kort tid gået fra at være en af vækstmotorerne i dansk økonomi til at være en risikofaktor.

Her til morgen er der også kommet tal for den tyske eksport, som i maj steg med 9%. Det er en enorm stigning, men faktisk mindre end det forventede. Og med til det tal skal man huske, at eksporten dykkede med hele 24% i april. Det sætter en tyk streg under, at visse dele af den europæiske økonomi har været langt mere påvirket end det, vi ser i Danmark.

Også importen steg i maj for første gang i fire måneder, men har taget sig nogle gevaldige dyk i forbindelse med coronakrisen. Det er ikke er overraskende i lyset af den generelle økonomiske afmatning, som coronakrisen har budt på. Det har bragt den indenlandske efterspørgsel ned, hvilket også afspejler sig i efterspørgslen efter udenlandske varer. De seneste tre måneder har importen været 6% lavere sammenlignet med de tre forudgående måneder.

Relaterede artikler