Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Beskæftigelsen nåede at slå ny rekord inden Coronakrisen

Beskæftigelsen nåede at slå ny rekord inden Coronakrisen

20. marts 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen steg med respektable 4.761 personer i januar. Samtidig justeres december op med mere end 2.000, hvilket betyder, at lønmodtagerbeskæftigelsen slår ny rekord med dagens tal. Samlet set var der ved udgangen af januar 2.803.543 i beskæftigelse i Danmark, hvilket er næsten 28.000 flere end året før.

Det triste ved den her rekord er, at vi allerede nu godt kan vinke farvel til den. Coronavirussen har sat sig i dansk økonomi, hvor der alene i denne uges tre første dage er mere end 10.000 flere, som har måtte stille sig i ledighedskøen. Det er en meget kraftig stigning. Når det er sagt, så rammer Coronavirussen dansk økonomi på et tidspunkt, hvor der har været fart på og beskæftigelsen rekordhøj. Nogle kan måske sige ”højt at flyve, dybt at falde” i økonomisk forstand, men det er langtovervejende positivt, at dansk økonomi fløj højt inden Coronakrisen.

Der er fra politisk side indført en stribe af initiativer for at inddæmme de negative økonomiske konsekvenser af Coronavirussen, hvor man har været hurtigt ude med seriøse initiativer af en ganske anseelig størrelse. Og der kan nemt være mere på vej. Det skal på alle måder hilses velkommen i en tid, hvor vi går en stresset periode i møde for virksomheder, lønmodtagere og det finansielle system. Tiltagene skal sørge for, at så få virksomhederne som muligt må dreje nøglen om, og at så få lønmodtagere som muligt skal miste arbejdet. Der er dog ingen tvivl om, at dansk økonomi vil  blive ramt hårdt og gå i recession. Det ser vi allerede tydelige tegn på. Tiltagene skal dog ikke alene inddæmme de negative effekter men også bidrage til hurtigere at få økonomien på fode igen.

Ikke alene den danske, men hele den globale økonomi er udsat, hvilket de seneste ugers heftige udsving på de finansielle markeder vidner om. Som lille åben økonomi er Danmark i høj grad påvirket af, hvordan vores eksportlande påvirkes af coronavirussen, og i hvor lang en periode. Danmark er midlertid ikke eneste land, hvor der gives en økonomisk håndsrækning fra politisk side, eftersom coronavirussen vil give et massivt stød til den globale økonomi. Også fra centralbankernes side er der kastet redningskranse ud ved at lempe pengepolitikken.