Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
29.000 flere i arbejde i 2019

29.000 flere i arbejde i 2019

21. februar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for lønmodtagerbeskæftigelsen, som viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen var stort set uændret i december sammenlignet med november. Beskæftigelsen faldt i december med minimale 146 personer. Omvendt bliver novembers tidligere fald revideret fuldstændig væk og vendt til en stigning på mere end 1.000. Der er nu tale om, at 2.796.743 lønmodtagere er i beskæftigelse i Danmark.

I 2019 er der i alt kommet 28.888 flere i arbejde. Det betyder, at vi ramte en vaskeægte beskæftigelsesrekord i 2019. Det er særligt i den private sektor, hvor beskæftigelsen som går frem, og det  vidner om, at dansk økonomi har haft et godt år. Der er dog kommet en del malurt i bægeret mod slutningen af året, hvor beskæftigelsesstigningen er bremset op. I 2020 forventer vi fortsat fremgang men i et lavere tempo. Vi ser, at yderligere 20.000 vil trække i arbejdstøjet over det kommende års tid, og der er således lagt i kakkelovnen til ny beskæftigelsesrekord. Det vil dog være med mindre afstand til den nuværende rekord, eftersom farten er løjet af.

I 2017 og 2018 lød beskæftigelsesstigningen på omkring 45.000, og den lavere jobfremgang i dag er helt naturlig efter så langt et opsving og i takt med, at der bliver færre ledige hænder. Beskæftigelsesstigningen understøttes af en øget arbejdsstyrke blandt andet som følge af reformer, der hæver efterløns- og pensionsalderen. Deltidsbeskæftigede står for en pæn del af beskæftigelsesstigningen, og stod isoleret set i 2019 for 35% af de nyskabte jobs.

Efterspørgslen efter arbejdskraft er fortsat bundsolid. Hver måned bliver der ifølge tal fra Jobindsats slået mere end 20.000 stillinger op og befinder sig på højeste niveau siden 2008. Hertil beretter færre virksomheder om mangel på arbejdskraft. Det giver tilsammen er en god cocktail for yderligere beskæftigelsesfremgang.

En forventning kan dog vise sig langt fra virkeligheden, og den fortsatte beskæftigelsesstigning er ikke hugget i granit. Vi kommer ikke udenom, at udenlandske risici hænger som tunge mørke skyer med potentialet for at sende et massivt uvejr ind over Danmark og vende beskæftigelsesfremgang til tilbagegang. Særligt handelskrig, Brexit og vækstafmatning hos vores tættest forbundne økonomiske lande kan give anledning til at hive paraply og gummirøjserne frem herhjemme. Samtidig svæver coronavirussens påvirkning på økonomien fortsat i det uvisse, og af samme grund bliver dagens PMI-tal for eurozonen og USA interessante at følge, da de giver et første fingerpeg om, hvor markant gennemslagskraften kan blive. Nok er dansk økonomi solidt stillet med en mindre følsom eksport, men vi er stadig nødt til at rette blikket udenfor landets grænser, når de største risici skal måles og vejes.