Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Svagt fald i dansk industriproduktion

Svagt fald i dansk industriproduktion

6. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske industriproduktion tikkede en anelse ned i oktober, hvor den var 0,2% lavere sammenlignet med måneden før. Trods faldet er niveauet for 2019 ganske højt, og det mindre fald er ikke noget, som bør give anledning til bekymring.

Industriproduktionen er et af de første hårde pejlemærker for udviklingen i dansk økonomi, så de her tal bliver læst med stor interesse, da de går forud offentliggørelserne af beskæftigelsesudviklingen og den egentlige vækst. Dagens tal var derfor også særligt interessante, for at se om dansk økonomi fortsat sniger sig uden om den udenlandske uro. Og anerkendende for, at den udenlandske uro ikke er uden betydning for Danmark, så bekræftes billede af, at dansk økonomi fortsat med snilde foreløbig sniger sig nogenlunde udenom.

Industriproduktionen svinger i høj grad fra måned til måned, og niveaumæssigt ser det ganske solidt ud. Industriproduktionen fastholder det høje niveau, vi har set igennem 2019. Sammenligner vi de første 10 måneder af 2019 med samme periode i 2018, er industriproduktionen mere end 6% højere.

Fortsat gode takter for den udenlandske efterspørgsel, mens den indenlandske hænger lidt i bremsen

Med dagens tal er også offentliggjort omsætningen for de danske industrivirksomheder. Omsætningen falder 1,5% fra september til oktober, og det er særligt den indenlandske omsætning, som trækker ned, mens den eksportorienterede omsætning stort set er uændret. Ser vi over de seneste tre måneder, så er det også omsætningen mod udlandet, som stiger mest med 0,6%, mens den indenlandske omsætning er steget 0,2%.

Eksporten har vist imponerende takter i 2019, og det er der med dagens tal ikke ændret på. Det paradoksale er, at det buldrer og brager med uro og vækstafmatning uden for landets grænser, og alligevel er det i eksporten, vi finder det største bidrag til dansk vækst i øjeblikket. Når den danske eksport og eksportorienterede industriomsætning ikke er synderligt mærket af den globale vækstafmatning, så skyldes det blandt andet, at vi i Danmark har en mindre konjunkturfølsom eksport, hvor medicin og vindmølleproduktion fyldet mest.

Kigger vi fremad, så er blikket fortsat rettet mod de udenlandske skyer, som hænger tungt ude i horisonten. Vi er en lille åben økonomi, og Danmark vil blive ramt i et ikke uvæsentligt omfang, hvis uvejret for alvor og flerfoldigt folder sig ud. Risiciene tæller i høj grad handelskrig og global vækstafmatning, mens Brexit som risikofaktor er droslet ned, men ikke taget helt af paletten.