Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stigende optimisme i industrien mens byggeriet forsat er pessimistiske

Stigende optimisme i industrien mens byggeriet forsat er pessimistiske

29. maj 2019
Gå til nyhedsoversigt

Optimismen i både industrien og serviceerhvervene dalede igennem slutningen af 2018, men har i løbet af 2019 igen genvundet lidt af optimismen.

Industriens konjunkturbarometer steg fra -3 til -2. Industriens konjunkturbarometer viser derved igen mere positive takter. Fremgangen er er drevet af en større ordrebeholdning, hvilket er godt nyt, da det betyder fremgangen kan være mere vedvarende.

Industrien herhjemme lader sig derved ikke påvirke af den globale usikkerhed om handelskrig og brexit, som resten af den europæiske industri. Fortsætter den globale usikkerhed, vil det forventeligt også begynde at presse humøret hos de danske industrivirksomheder, som v i så det i sidste halvdel af 2018.

Servicesektoren konjunkturbarometer faldt fra 11 til 9, men trenden er stadig opadgående igennem 2019. Det skyldes en forbedret forretningssituation og stigende omsætning.

I byggesektoren er den faldende tendens fra 2018 stadig ikke brudt. Konjunkturbarometeret for bygge og anlæg faldt yderligere i maj, fra -4 til -5. Faldet i maj skyldes blandt andet lavere forventninger til fremtidig beskæftigelse. Lige nu angiver 23 procent af virksomhederne i bygge og anlægssektoren at de melder om manglen på arbejdskraft, hvilket er en del lavere end i juli 2018, hvor 34 procent af virksomhederne meldte om mangel på arbejdskraft.

I detailhandlen steg konjunkturbarometeret fra 7til 12, hvilket skyldes at den forventede omsætning stiger. danskernes økonomi er bund solid, og der er derved stadig er plads til et højere forbrug i danske husholdninger, hvorfor detailhandel sagtens kan tillade sig at være optimistiske.