Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stærk BNP-vækst i 2. kvartal justeres yderligere op

Stærk BNP-vækst i 2. kvartal justeres yderligere op

30. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Dansk økonomi viser i øjeblikket imponerende form med BNP-vækst, som for 2. kvartal opjusteres med 0,1%point og lyder nu således på stærke 0,9%.

Væksten i 2. kvartal kan især henføres til et stærkt eksportkvartal, som steg for både for varer og tjenester. Også privatforbruget skiller sig positivt ud trods et svagt bilkøb. Privatforbruget steg 0,5%, og fraregner man det sløje bilkøb, så steg privatforbruget med 1,2%.

Dansk økonomi fremstår bundsolid. Imponerende vækst og fortsat beskæftigelsesfremgang uden opbygning af væsentlige ubalancer. Ser vi indenlands, er det kort og godt svært at få øje på noget, som for alvor giver anledning til panderynker. Inden vi bliver for jubeloptimistiske, så skal vi også huske at se udenlands. Og her er der adskillige forhold, som får panderynkerne frem, hvor handelskrig, Brexit og recessionsfrygt er på alles læber, inklusiv mine. Alle dele kan påvirke dansk økonomi i mærkbar grad.

Med dagens pæne BNP-tal forventer vi en vækst på 1,7% i år og 1,3% til næste år. Vi forventer, at privatforbruget giver det største vækstbidrag. Beskæftigelsen er rekordhøj reallønnen stiger pænt og markante rentefald giver boligejere klækkelige rentebesparelser. De største risici kommer uden for landets grænser.

Dansk økonomi skiller sig positivt ud – men selvsamme giver stof til eftertanke

Sammenligner vi den danske vækst med udviklingen EU og USA, så skiller Danmark sig ganske positivt ud. Kvartalsvæksten i Eurozonen og USA lød på henholdsvis 0,2% og 0,5% i 2. kvartal. Herunder oplevede Tyskland, som den største økonomi i Europa, tilmed negativ BNP-vækst.

Den lavere vækst i nogle af væres tætteste handelslande giver stof til eftertanke. Selvom Danmark sniger sig udenom vækstafmatningen i Europa, så er risiciene intakte. Handelskrigen har for alvor fundet fodfæste uden nogen egentlig afklaring andet end forhandlinger, Brexit spøger endnu, og så er en mulig kommende recession blevet et globalt tema. Som en lille åben økonomi kommer vi ikke til at snige os udenom et globalt stød af så stor karakter, som de individuelle risici har potentialet til at blive.