Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Pessimismen er ikke blevet værre i marts

Pessimismen er ikke blevet værre i marts

28. marts 2019
Gå til nyhedsoversigt

Optimismen i både industrien og serviceerhvervene er dalet over slutningen af sidste år, men har stabiliseret sig i de første måneder af 2019.

Afmatningen i den globale industricyklus har ramt de danske industrivirksomheder. Industriens konjunkturbarometer har efter længere tids fald stabiliseret sig. Den dalende optimisme i industrien er i tråd med den opbremsning, vi har set i flere af Danmarks store samhandelspartnere, navnlig Tyskland. IFO-indekset, der måler de tyske virksomheders syn på den økonomiske aktivitet, viste dog, imod sætning til PMI’erne der måler det samme, en forbedring i Tyskland. Vi kan derfor håbe at pessimismen ikke forværres yderligere.

Servicesektoren konjunkturbarometer tog en stigning fra 4 til 7 i marts måned. Solid indenlandsk efterspørgsel har ellers holdt hånden under servicesektoren, og serviceerhvervene oplever også stigende omsætning.

I byggesektoren er stemningen fortsat optimistisk. Manglen på arbejdskraft er aftaget over de seneste måneder, og er nu på det laveste niveau siden maj 2017.

Danmark er en lille åben økonomi, hvor eksporten udgør over halvdelen af BNP. Vi derfor afhængige af hvordan væksten er i vores samhandelslande. Lige nu fylder den politiske usikkerhed meget. Italiensk gæld, Brexit og Trumps handelskrig er alt sammen med til at sløre de økonomiske udsigter.

Dertil er global vækst på vej ned i gear, og de udenlandske virksomheder er derfor ikke længere så optimistiske omkring den økonomiske aktivitet. Vi tror dog fortsat på, at væksten i euroområdet vil få lidt mere fart de kommende måneder, men vi mangler fortsat at se overbevisende indikationer på, at vækstafmatningen ikke fortsætter længere ind i 2019.