Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Opjustering af BNP-væksten

Opjustering af BNP-væksten

29. marts 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop udgivet de reviderede tal for 4. kvartal i nationalregnskabet. Væksten for 2018 som helhed blev opjusteret med 0,2 procentpoint. Det kom af at væksten blev opjusteret i 2. og 4. kvartal.

Dagens revisioner betyder samlet set at væksten i 2018 ender på 1,4 procent i forhold til 2017. Den underliggende vækst i 2018 er dog højere, da et ekstraordinært stort patentsalg i 1. kvartal 2017 endnu ikke er placeret rigtigt – det vurderes isoleret at trække væksten i 2018 ned med 0,4 procentpoint.

Ser vi ind i dette år er der meget der tyder på, at dansk økonomi taber fart. Konjunkturbarometrene har været faldende siden sommer, særligt for industrien, men også servicesektoren har vist svaghedstegn på det seneste. De største risikofaktorer for dansk økonomi ligger i øjeblikket udenfor landets grænser. Den politiske usikkerhed fylder meget. Italiensk gæld, Brexit og Trumps handelskrig er alt sammen med til at sløre de økonomiske udsigter.

Dertil er global vækst på vej ned i gear, og de udenlandske virksomheder er ikke længere så optimistiske omkring den økonomiske aktivitet. Vi tror dog fortsat på, at væksten i euroområdet vil få lidt mere fart de kommende måneder, men vi mangler fortsat at se overbevisende indikationer på, at vækstafmatningen ikke fortsætter længere ind i 2019. VI forventer at væksten bliver 1,6 procent i 2019 og 1,3 procent i 2020.