Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ny beskæftigelsesrekord - men med mindre margin

Ny beskæftigelsesrekord - men med mindre margin

20. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for lønmodtagerbeskæftigelsen, som viser, at 2.900 flere personer kom i arbejde i oktober. Samtidig blev septembers beskæftigelsestal revideret op med mere end 1.500, og der er nu tale om, at 2.795.818 lønmodtagere er i beskæftigelse i Danmark. Det er vaskeægte beskæftigelsesrekord. Der er foreløbig kommet 28.372 flere i arbejde i år, hvor vi i en længere periode har forventet 30.000, når året gøres endeligt op. Der er bestemt mulighed for, at beskæftigelsen kan overraske på positivsiden med dagens tal in mente.

Beskæftigelsen fortsætter opturen og udbygger med dagens tal rekorden for antal lønmodtagere i arbejde i Danmark. Selvom beskæftigelsen fortsat stiger, så står det dog soleklart, at noget af dampen er gået af beskæftigelsestoget. Det er på ingen måde en overraskelse efter en periode med så langt et opsving, og vi skal huske på, at der fortsat er tale om fremgang og ikke tilbagegang. Efterspørgslen efter arbejdskraft er ganske solid, og vi forventer, at yderligere 20.000 kommer til at trække i arbejdstøjet til næste år også. Der er således nye beskæftigelsesrekorder i sigte, men de vil blive sat med stadig mindre margin.

Beskæftigelsesstigningen er ikke på højde med foregående år. I 2017 og 2018 løb beskæftigelsesstigningen på knap 50.000, og den lavere jobfremgang er helt naturligt i takt med at der bliver færre ledige hænder. Beskæftigelsesstigningen understøttes midlertidig af en øget arbejdsstyrke. Hertil står deltidsbeskæftigede for en pæn del af beskæftigelsesstigningen de senere år.

2019 har tegnet sig for markante udenlandske risici, som også har potentialet til at skubbe dansk økonomi ud af kurs. Særligt handelskrig, Brexit og vækstafmatning hos vores tættest forbundne økonomiske lande har givet anledning til panderynker. Og nok er dansk økonomi ganske solid med en mindre konjunkturfølsom eksport, men tager vi de forøgede udenlandske risici i betragtning, så er fortsat beskæftigelsesfremgangen altså ikke mejslet i sten. Risiciene er droslet ned, men er fortsat markante, og vi er som en lille og åben økonomi meget påvirkede af, hvordan det går i resten af verden. De udenlandske risici af en sådan størrelsesorden kan stikke en kæp i hjulet på dansk økonomi og vende den lidt svagere beskæftigelsesfremgang til beskæftigelsestilbagegang.