Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lønudviklingen stiger 2,3%

Lønudviklingen stiger 2,3%

29. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop udgivet tal for lønudviklingen i Danmark. Tallene viser, at den årlige lønstigning i 3. kvartal var 2,3 pct. Dermed tikker lønstigningstakten en anelse ned i forhold til 2. kvartal, hvor lønudviklingen lød på 2,7 pct., hvilket skal ses i lyset af, at lønstigningstakten er faldet i det offentlige.

Det er den private sektor, der trækker lønudviklingen med en lønfremgang på 2,5 pct., mens ansatte i staten p.t. oplever en lønstigning på 2 pct. Ansatte i kommuner og regioner har en lønfremgang i tredje kvartal på 1,8 pct.

Svag fremgang i forbrugerpriser giver reallønsfremgang

Forbrugerpriserne udviser kun svag fremgang på 0,6 pct., og det giver samlet en pæn reallønsfremgang, når lønningerne altså stiger med 2,3 pct. Danskerne burde derfor opleve, at de får flere penge mellem hænderne.

Billedet med pæn reallønsfremgang forventer vi, vil fortsætte, da vi samlet set forventer, at lønningerne vil stige hurtigere end priserne også næste år.

Den pæne reallønsfremgang afspejler sig dog ikke i en sand forbrugsfest, da mange af de ekstra lønkroner tilsyneladende bliver sat ind på de bugnende bankkonti, som tal fra Nationalbanken viste forleden. Tendensen med øget opsparing forventer vi vil fortsætte, da en decideret forbrugsfest ikke ligger i kortene.

Vores råd er, at man får opbygget en opsparing som svarer til 2-3 gange sin månedsløn (efter skat) til løbende forbrug og uforudsete begivenheder. Har man mere stående på sin bankkonto end det, og pengene ikke er øremærket til nært forestående forbrug, så bør man overveje om midlerne med fordel kan bruges på fx ekstraordinært afdrag på gæld, indskud på pension eller energioptimering af sin bolig. Har man de helt lange briller på, og har risikoappetitten til det, så kan man naturligvis også overveje investering i aktier.