Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ledigheden står fortsat stille

Ledigheden står fortsat stille

29. august 2019
Gå til nyhedsoversigt

Bruttoledigheden var uændret i juli, men blev opjusteret for juni. Det betyder at ledigheden samlet set er steget med 800 personer siden januar. Arbejdsløshedsprocenten ligger stadig uændret på 3,8.

Beskæftigelsen er i årets første 6 måneder steget med 17.000 personer. Når ledigheden ikke rører sig, ud af stedet, skyldes det at arbejdsstyrken vokser markant. Regeringen forventer at arbejdsstyrken vil vokse med 35.000 personer i år og 24.000 personer næste år.

Arbejdsstyrken vokser i disse år som følge af tidligere reformer, der har hævet efterløns- og pensionsalderen samt en massiv tilgang af udenlandsk arbejdskraft. Væksten i arbejdsstyrken gør at vi ikke forventer ar der vil opstå generel mangel på arbejdskræft, men derved ikke sagt at der kan opstå flaskehalse efter specifikke kompetencer.

Ser vi fremad forventer vi en fortsat fremgang på arbejdsmarkedet, men i lavere tempo end tidligere. Vi står så småt i en ny tid, og de seneste måneders nøgletal er også kommet med et lille varsel herom. Til næste år forventer vi, at 20.000 flere kommer i arbejde, som så skal holdes op mod (forventet) 30.000 i år og knap 50.000 sidste år. Ledigheden forventer vi forbliver på nuværende niveau, eftersom beskæftigelsesfremgangen understøttes af en stadig større arbejdsstyrke.

Når alt det er sagt, står vi med nogle betydelige udenlandske risici foran os. Selvom vi er godt rustede til uvejr, så vil hverken et hårdt Brexit, handelskrig eller fortsat vækstafmatning i Tyskland prelle fuldstændig af på os. Den fremtidige retning for dansk økonomi er nemlig særdeles usikkerhed i øjeblikket, når så store usikkerhedsmomenter hænger i luften. Hvis risiciene folder sig fuldt ud, tror vi derfor også på, at beskæftigelsesfremgang bliver til tilbagegang i løbet af 2020.