Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lav inflation sparer familien for næsten 6.000 kr. om året

Lav inflation sparer familien for næsten 6.000 kr. om året

10. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen i november lød på 0,7% år/år. Det betyder, at danske varer og tjenester i gennemsnit er blevet 0,7% dyrere det seneste år.

Regner vi om til kroner, så svarer det til, at en typisk dansk børnefamilie skal bruge 3.000 kr. mere i dag for at opnå samme forbrug som for et år siden. Det særligt udgifter til boligen og fødevarer, som har gjort det dyrere for børnefamilien, hvor prisen er steget med 1.400 kr. Omvendt er udgifter til tøj faldet, hvilket sparer familien for godt 500 kr.

Inden man lidt for hurtigt konkluderer, at det nu er blevet dyrere at være dansker, så skal man huske på, at den gennemsnitlige lønvækst er højere end prisstigningerne. De seneste tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser en lønvækst på 2,5% og dermed en ganske respektabel reallønsfremgang, når der tages højde for en inflation på 0,8%.

Hvis vi tager udgangspunkt i inflationsmålet på 2%, så ville det svare til, at børnefamilien skulle finde 8.700 kr. mere i pengepungen for at opnå det samme forbrug som for et år siden. Man skal dog ikke hive så meget op af lommen, og børnefamilierne har sparet 5.700 kr. over det seneste år som følge af den lave inflation. Siden 2012 har inflationen generelt ligget under målsætningen, og tager vi den lidt større lommeregner i brug, så har en dansk familie samlet set har sparet 40.000 kr. på den lave inflation over de forgangne syv år. Det svarer i gennemsnit til 5.700 kr. om året.

Vi forventer, at priserne skal stige over det kommende år - og lidt mere end det forgange år. Inflationen for 2019 forventer vi lander på 0,8%, mens vi til næste år ser, at priserne skal op med 1,3%. Samtidig ser vi også, at lønstigningerne tiltager en smule. Derved kan danskerne roligt sove trygt om natten, selvom priserne stiger, eftersom lønningerne uændret vil stige mere end priserne. Der vil med andre ord fortsat være udsigt til stigende realløn og oplevelsen af at få flere penge mellem hænderne.