Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Industrien rammer dårligste humør i fire år

Industrien rammer dårligste humør i fire år

30. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Det netop offentliggjorte konjunkturbarometer for oktober vidner om, at mundvigene er begyndt at pege mere og mere nedad hos de danske virksomheder. Særligt industrivirksomhederne hænger med mulen i oktober, hvor humøret falder til det laveste i fire år. Det er både den nuværende ordrebeholdning og forventningerne, som trækker ned i industrien.

Konjunkturbarometeret, som offentliggøres af Danmarks Statistik, giver et fingerpeg om udviklingen og stemningen i dansk erhvervsliv. Også i serviceerhvervene falder humøret i oktober, mens det er uændret for detail. Tendensen har generelt været nedadgående det seneste års tid i alle erhverv. Dog anes en lille vending inden for bygge- og anlæg, som også er eneste med stigning i oktober.

Der er flere tegn på, at den udenlandske uro får de gode takter i dansk økonomi til at klinge af. Det generelt ringere humør hos virksomhederne i oktober kommer i takt med et tilsvarende fald i forbrugernes humør. Hertil lader beskæftigelsesstigningen til at bremse op med en flad udvikling i tre ud de eneste fire måneder. Samtidig går den danske industri i fodsporene uden for landets grænser, hvor stemningen også er dykket i nogle af de lande, vi handelsmæssigt er tættest med, ikke mindst i Tyskland. Så sent som i sidste uge blev det tunge humør i de tyske virksomheder bekræftet. Vi er med dagens tal kun blevet bekræftet i de markante usikkerhedsmomenter for dansk økonomi i øjeblikket.

Trods dagens negative tal, og intakte bekymring, er vi fortsat overordnet optimistiske på dansk økonomis vegne, hvor eksporten viser god form. Der er stadig udsigt til yderligere beskæftigelsesfremgang, som sammen med klækkelige rentebesparelser og pæn reallønfremgang giver et fint udgangspunkt for privatforbruget. Vores forventning er, at netop privatforbruget bliver vækstmotoren i tiden, der kommer.

En efterhånden velklingende sang, men med sin tydelige berettigelse, er de udenlandske risici. Vi er en lille åben økonomi og kommer heller ikke til at slippe fri for kløerne af en omfattende handelskrig eller recession. Det vil gå ud over humøret hos danske virksomheder og danske arbejdspladser. Brexit som risikofaktor har bevæget sig lidt længere væk, men står fortsat på risikolisten.